to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 18.05.2021

Πολιτική

Νάσος Ηλιόπουλος: Όχι σε μοντέλο ανάπτυξης που θα διώξει για δεύτερη φορά τους νέους από τη χώρα

«Διεκδικούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δε θα διώξει ξανά τους νέους από τη χώρα, με απλήρωτα 10ωρα και εργασιακή ζούγκλα»


«Το κεντρικό ζήτημα είναι αν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στους πολλούς ή στους λίγους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Θεσσαλίας, αναφορικά με την πρόταση του κόμματος για την αξιοποίηση των πόρων του νέου Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε ότι «βασικό ζητούμενο είναι οι πόροι αυτοί να φτάσουν πραγματικά στην κοινωνία και να μην κατευθυνθούν σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». «Με αυτήν την έννοια, για μας είναι πολύ σημαντική η ουσιαστική εμπλοκή και αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας», είπε, «γιατί αν η χρηματοδότηση των έργων περάσει από το σημερινό τραπεζικό σύστημα –με τον τρόπο που αυτό λειτουργεί- η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, θα είναι αποκλεισμένες».

Επισήμανε ακόμα την ανάγκη «ενίσχυσης της εργασίας και ειδικά των νέων επιστημόνων, γιατί το μοντέλο που θέλουμε να στηριχθεί η χώρα πρέπει να είναι ένα μοντέλο καινοτομίας και έρευνας, ένα μοντέλο που θα κρατά τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα». «Κανένας νέος δεν θα μείνει στη χώρα για να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα και με χαμηλούς μισθούς, αν είναι έτσι θα επιλέξει ξανά το δρόμο της φυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος και υπογράμμισε τη συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για 50.000 νέες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων σε ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει 24 μήνες».


«Τρίτο κρίσιμο ζήτημα είναι για εμάς είναι η διαφύλαξη και ενίσχυση των δημόσιων εργαλείων», σημείωσε και εξήγησε ότι «μέσα στο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα έπρεπε να υπήρχε ένα σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων δομών, όπως για παράδειγμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης». «Αντίθετα, το πρόγραμμα της ΝΔ μάλλον κινείται σε μια κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών, όπως π.χ. της ενέργειας», είπε. «Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης κινείται σε λάθος κατεύθυνση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά την πανδημία, τόνισε ότι «η διαχείριση της κυβέρνησης δεν είχε ποτέ στρατηγικό βάθος, ήταν πάντα με όρους τριμήνου». «Πέρσι το Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας πως «όταν ξέρεις ότι έχεις ένα μαραθώνιο μπροστά σου και στα πρώτα 100 μέτρα βιάζεσαι να χρίσεις τον εαυτό σου νικητή είσαι ή αλαζόνας ή ανόητος». «Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενίσχυσε ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «φέτος δουλεύουν στο ΕΣΥ 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι».

Σημείωσε ακόμα ότι «η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει την αποκάλυψη του Politico, ότι -με δική της ευθύνη- πήραμε ως χώρα 2 εκ. λιγότερα εμβόλια από αυτά που δικαιούμασταν από την εταιρεία Moderna».

Αναφερθείς στο άνοιγμα του τουρισμού, τόνισε ότι «δε νοείται επιτυχημένο άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων». «Όλο αυτό το διάστημα, στη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει δυσβάσταχτο χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα στη διαγραφή ενός κομματιού αυτού του χρέους και στη ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις». Επίσης, «η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς, τέλος, στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως στο διάλογο για την τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία, στο πλαίσιο του οποίου η ελληνική πλευρά πρέπει να θέσει δύο προϋποθέσεις: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την τουρκική πλευρά και την ανάγκη η Τουρκία να δεσμευτεί ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι αποδέχεται η διαφορά μας να επιλυθεί σε αυτό το πλαίσιο».​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)