to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 17.06.2021

Πολιτική

Νάσος Ηλιόπουλος: Νόμος του κράτους τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία, με τις ψήφους της ΝΔ

«Με τις ψήφους της ΝΔ χθες, τα απλήρωτα 10ωρα και η εργοδοτική αυθαιρεσία έγιναν νόμος του κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.


«Πυρήνας του νομοσχεδίου που ψήφισε χθες η ΝΔ είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες γίνονται πλέον ο κανόνας και οδηγούν κατευθείαν σε μειώσεις μισθών», σημείωσε, λέγοντας ότι «είναι κοινή λογική πως όταν έχουμε 17% ανεργία, ατομική σύμβαση εργασίας σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν θα έχει στην πράξη καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης». «Κεντρικό στοιχείο του νόμου είναι επίσης το να γίνονται πιο ευέλικτες οι απολύσεις, καθώς για πρώτη φορά στο εργατικό δίκαιο μία απόλυση που έχει κριθεί από δικαστήριο ως παράνομη και καταχρηστική δεν θα συνεπάγεται την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και δεν θα φέρνει μισθούς υπερημερίας, κάτι που μέχρι στιγμής λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τον εργοδότη να προχωρά σε καταχρηστικές απολύσεις», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επισήμανε ακόμα ότι «με το νομοσχέδιο αυτό καταργείται ουσιαστικά η Επιθεώρηση Εργασίας μέσω της μετατροπής της σε “ανεξάρτητη αρχή”, ως συνέχεια μιας πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε». «Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις της ΝΔ, ήταν να μειώσει τα πρόστιμα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Έτσι, το πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ που κατέβαλε μεγάλη συστημική τράπεζα το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ, για απλήρωτες υπερωρίες, σήμερα –με τις αλλαγές της ΝΔ- θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», σημείωσε. «Η ΝΔ, το πιο χρεοκοπημένο κόμμα της Ευρώπης, που χρωστά 340 εκ. στις τράπεζες, κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι τράπεζες να την “βγάζουν καθαρή” όταν παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και κλέβουν το μισθό των εργαζομένων τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι στηρίζει τους εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες, αυτούς που δεν τηρούν τα ωράρια εργασίας και είχαν απλήρωτες υπερωρίες, και έρχεται τώρα ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τις απλήρωτες υπερωρίες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη σχέση της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στο πεδίο της εργασίας, τόνισε ότι «είμαστε η μοναδική χώρα που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο σε σχέση με αυτόν του 2010 –μάλλον γι’ αυτό συζητάμε συνέχεια για τις υπερωρίες». «Ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας πρέπει να αυξηθεί και να διασφαλιστεί ένα σύστημα ισχυρών συλλογικών συμβάσεων εργασίας», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι «ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 14,7% και η ΝΔ έρχεται σήμερα να γενικεύσει ακόμα περισσότερο τις ατομικές συμβάσεις».

«Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε χθες οι υπερωρίες στη βιομηχανία να αυξηθούν από τις 96 στις 150 ώρες –και όλες οι μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται στο τέλος της βάρδιας- είναι βέβαιο ότι βάζει την υπογραφή της στην υποβάθμιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Όλα αυτά, το νέο μοντέλο φτηνής εργασίας που φέρνει η ΝΔ με απλήρωτα 10ωρα και διαλυμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα διώξουν ξανά τους νέους επιστήμονες από τη χώρα, γιατί κανένας δεν θα κάτσει να δουλέψει σε αυτές τις συνθήκες όταν μπορεί να βρει αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)