to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:08 | 13.10.2018

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Νάσος Ηλιόπουλος: Δεν μπορεί το μέλλον της χώρας να στηριχτεί στη φθηνή, ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία

Τους στόχους του Υπουργείου Εργασίας με τα επιδοτούμενα προγράμματα εργασίας που ανακοίνωσε πρόσφατα, ανέλυσε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος


Η αξιοποίηση των νέων επιστημόνων και ο επαναπατρισμός όσων έφυγαν, καθώς και η σύζευξη τομέων της οικονομίας, αποτελούν τον βασικό πυλώνα. Κι όπως είπε ο υφυπουργός, «παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του Υπουργείου μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019, που περιλαμβάνει 11 προγράμματα και αφορά σε 88.500 ωφελούμενους. Δώσαμε βαρύτητα στα προγράμματα που αφορούν στους νέους επιστήμονες, τα οποία χωρίζονται σε τρεις ομάδες δράσεων:

Η πρώτη αφορά στην επιδότηση νέων θέσεων εργασίας για 10.000 νέους επιστήμονες σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους.

Η δεύτερη σε αυτό που ονομάζουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, δηλαδή “κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση”, για 16.000 νέους ανθρώπους, σε μία σειρά από δυναμικούς κλάδους

Και η τρίτη σε 5.500 νέους επιστήμονες, που θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του Δημοσίου τομέα.

Στην πραγματικότητα, η στόχευση των δύο πρώτων προγραμμάτων είναι διπλή: Την ίδια στιγμή που έχει το στοιχείο της δυναμικής καταπολέμησης της ανεργίας και της στόχευσης στους νέους επιστήμονες, ακουμπάει και το συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης. Δηλαδή, κουμπώνει και με τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας, με τον τρόπο που μπορούμε να δώσουμε έμφαση στους συγκεκριμένους κλάδους, όπως την μεταποιητική βιομηχανία, την αγροδιατροφή, το εξαγωγικό εμπόριο, που είναι δυναμικοί κλάδοι, πάνω στους οποίους μπορούμε να επενδύσουμε στο επόμενο διάστημα».

«Επικοινωνία» τουρισμού – αγροδιατροφής

«Υπάρχουν κλάδοι, οι οποίοι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν την μεταξύ τους επικοινωνία, όπως ο τουρισμός με την αγροδιατροφή», τόνισε, σημειώνοντας ότι «το να καταφέρεις να οικοδομήσεις μία διακλαδική συνεργασία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς, είναι πάρα πολύ κρίσιμο για το αποτύπωμα στην ανάπτυξη της διατροφής. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα μπορεί να οικοδομήσει τα logistics αγροδιατροφής σε μία κατεύθυνση επικοινωνίας με τον τουρισμό. Σκεφτείτε ότι είμαστε μία χώρα, η οποία, πλέον, κάθε χρόνο σπάει ρεκόρ κι έχουμε φτάσει τα 30 εκατομμύρια επισκέπτες. Το τι θα σήμαινε σε θέσεις εργασίας η ύπαρξη καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα στον κλάδο του τουρισμού και στην διατροφή γίνεται εύκολα κατανοητό».

Κανονικότητα μισθών

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα που αφορά στους 10.000 νέους επιστήμονες σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους, σημείωσε ότι αυτό επιδοτεί για 12 μήνες το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Περιλαμβάνει δύο καινοτομίες: Για πρώτη φορά υπάρχει πρόγραμμα που στοχεύει τόσο ρητά σε συγκεκριμένους κλάδους, δηλαδή αγροδιατροφή, μεταποίηση και νέες τεχνολογίες, και η δεύτερη ότι επιδοτείται. Δηλαδή, ένας με διδακτορικό επιδοτείται μέχρι με 800 ευρώ, δηλαδή επιδοτείται ένας μισθός των 1.600 ευρώ. Ο κάτοχος μεταπτυχιακού επιδοτείται μέχρι με 700 ευρώ, δηλαδή ένα μισθό 1.400 ευρώ και ο κάτοχος απλού πτυχίο επιδοτείται με 600 ευρώ, δηλαδή μισθό  1200 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε, «αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για το brain drain, πρέπει να συζητήσουμε και για αυτό το οποίο ονομάζεται υποαπασχόληση των νέων. Δεν υπήρχε περίπτωση ένας προγραμματιστής να κάτσει στην Ελλάδα για να δουλεύει σε μία επιχείρηση δεκάωρα και δωδεκάωρα, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, για να παίρνει τον υπόκατώτατο μισθό. Δηλαδή, όποιος θεωρεί ότι το οικονομικό παράδειγμα το οποίο ακολούθησε ή προσπάθησε να οικοδομήσει η χώρα ανάμεσα στο 2010 και στο 2014 δεν ήτανε απλά κοινωνικά καταστροφικό, ήταν και οικονομικά αναποτελεσματικό. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορεί να φτιαχτεί το μέλλον αυτής της χώρα πάνω στη φθηνή, ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία».

Επιστροφή ξενιτεμένων

Πλέον, οι ξενιτεμένοι επιστήμονες, που θα θελήσουν να ενταχθούν στο προαναφερθέν πρόγραμμα των 10.000 θέσεων, δεν θα χάνουν δουλειά επειδή δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Όπως εξήγησε, «μέχρι τώρα, στα παρόμοια προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που σχεδιαζόταν από τον ΟΑΕΔ, για να συμμετάσχει ο άνεργος έπρεπε να είναι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, τρεις ή έξι μήνες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιολογείται και εγγραφή ανεργίας μιας ημέρας. Δηλαδή, ένας νέος επιστήμονας, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό κι έχει μία πρόταση εργασίας από μία επιχείρηση που θέλει να μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη Δευτέρα είναι στη χώρα, την Τρίτη έχει γραφτεί στον ΟΑΕΔ και την Τετάρτη έχει μπει στο πρόγραμμα και στη δουλειά. Επίσης, σύντομα θα εξειδικευτεί σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, η ύπαρξη περιόδου φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων για νέους επιστήμονες, που επιλέγουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Πληγή η υποδηλωμένη εργασία

Τέλος, χαρακτήρισε την υποδηλωμένη ή την αδήλωτη εργασία ως «μία από τις μεγαλύτερες πληγές που άφησε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το 2012, και εκτόξευσε συνολικά την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας». Εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας πως «η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην αλλαγή του τοπίου» και ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε επίπεδο εργαλείων. Εκφράζοντας την άποψη ότι «σήμερα, το βασικό ζήτημα είναι η υποδηλωμένη και όχι η αδήλωτη εργασία», επισήμανε ότι «αυστηροποιήθηκαν τα πρόστιμα, όμως, πλέον του οικονομικού προστίμου, επιβάλλεται και προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Επιπλέον, το νέο πληροφοριακό σύστημα που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας τρέχει ένα risk analysis, που μπορεί να επιλέγει συγκεκριμένο ΑΦΜ που πρέπει να γίνει έλεγχος. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα κατάστημα εστίασης, στο οποίο το σύνολο των εργαζομένων είναι δηλωμένο για τετράωρη εργασία, αυτομάτως το risk analysis κατευθύνει σε αυτόν τον χώρο για έλεγχο.

Εξάλλου, υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 15512, στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν ανώνυμες καταγγελίες και κάθε καταγγελία ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Έχουν αυξηθεί συνολικά οι επισκέψεις εργαζομένων στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Νομίζω ότι το γεγονός ότι δώσαμε στη δημοσιότητα μερικές εμβληματικές υποθέσεις, ήταν ένας λόγος που ο εργαζόμενος είδε ότι αξίζει τον κόπο να πάει στην Επιθεώρηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)