to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 16.12.2015

Πολιτισμός

Ναόμι Κλάιν: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος

Η νίκη στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλάγή, μπορεί να καταφέρει και μια νίκη κατα κράτος ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η διάσημη συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, που μέσα στη γενικευμένη απαισιοδοξία της οικονομικής κρίσης, βλέπει τους σπόρους ενός μαζικού κινήματος, που έχει τη δυναμική να μεταλλάξει την αποτυχημένη δομή του οικονομικού μας συστήματος σε κάτι ριζικά καλύτερο, να ανθίζουν.


εχάστε όσα νομίζετε ότι γνωρίζετε για την παγκόσμια υπερθέρμανση. Δεν ευθύνεται ο άνθρακας, αλλά ο καπιταλισμός. Η Ναόμι Κλάιν αποκαλύπτει τους μύθους που συσκοτίζουν το δημόσιο διάλογο για το κλίμα.

Σας έχουν πει ότι η αγορά θα μας σώσει, όταν στην πραγματικότητα η αχαλίνωτη επιδίωξη του κέρδους και της οικονομικής μεγέθυνσης μας εξοντώνουν καθημερινά.

Σας έχουν πει ότι είναι αδύνατον να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, όταν στην πραγματικότητα αρκεί απλώς να παραβιάσουμε όλους τους κανόνες του εγχειριδίου της «ελεύθερης αγοράς»: να χαλιναγωγήσουμε την ισχύ των εταιρειών, να ανοικοδομήσουμε τις τοπικές οικονομίες και να ανακτήσουμε τον έλεγχο των δημοκρατιών μας.

Σας έχουν πει ότι η ανθρωπότητα είναι υπερβολικά άπληστη και ιδιοτελής για να αρθεί στο ύψος αυτής της πρόκλησης. Στην πραγματικότητα, ο αγώνας για την επόμενη οικονομία διεξάγεται ήδη με επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, με τρόπους που εμπνέουν και εκπλήσσουν.

Η κλιματική αλλαγή, υποστηρίζει η Κλάιν, ένα ηχηρό μήνυμα που μεταδίδεται με τη γλώσσα των πυρκαγιών, των πλημμυρών, των καταιγίδων και των ξηρασιών, αποτελεί ένα πολιτισμικό κάλεσμα αφύπνισης. Για να την αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρκετό να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης• πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο, πριν ο κόσμος αλλάξει τόσο δραματικά, ώστε κανείς να μην είναι πλέον ασφαλής. Είτε θα κάνουμε το άλμα είτε θα βυθιστούμε.

--------

Η Ναόμι Κλάιν είναι βραβευμένη δημοσιογράφος και συγγραφέας των αποθεωμένων από τους βιβλιοκριτικούς παγκόσμιων μπεστ σέλερ Tο Δόγμα του Σοκ και No Logo, τα οποία η εφημερίδα The New York Times έχει χαρακτηρίσει «Βίβλο του κινήματος».

Είναι συντάκτρια στο Harper’s Magazine, ρεπόρτερ του Rolling Stone και αρθρογράφος των The Nation και The Guardian. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της 350.org και υπότροφος του Puffin Foundation στο The Nation Institute.

Η Ναόμι Κλάιν γράφει κάθε δέκα χρόνια ένα βιβλίο που καθορίζει την εποχή του: το No Logo την εποχή της παγκοσμιοποίησης, το Δόγμα του Σοκ την εποχή της λιτότητας. Το βιβλίο Αυτό Αλλάζει τα Πάντα θα επηρεάσει καταλυτικά τη δημόσια συζήτηση για τη θυελλώδη εποχή στην οποία ζούμε. Στο πιο προκλητικό βιβλίο της μέχρι σήμερα, η Κλάιν καταπιάνεται με τη μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα: τον πόλεμο που το υπάρχον οικονομικό σύστημα διεξάγει εναντίον της ζωής στη Γη.

http://www.naomiklein.org/
http://thischangeseverything.org/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)