to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 31.08.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Νάντια Βαλαβάνη: "Το υπ. Εξωτερικών να εξασφαλίσει άμεσα εθνικές βίζες στους ομογενείς μας στην Ουκρανία"

Για την κρίση στην Ουκρανία και για τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα, μίλησε στο Κόκκινο η Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη για την εξωτερικής πολιτική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.


 Όσον αφορά στους Έλληνες της Μαριούπολης, «το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να εξασφαλίσει ότι τα 3 ελληνικά προξενεία στην Ουκρανία και το ένα προσωρινό (που έφυγε από τη Μαριούπολη) θα επέμβουν για να ξέρουμε τι γίνεται και να τους δώσουν εθνικές βίζες για να έρθουν άμεσα στη χώρα μας» υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι η πιο κρίσιμη σύνοδος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι αυτή του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία φαίνεται να περνάμε σε φάση στρατιωτικοποίησης της αντιπαράθεσης Ε.Ε. και ΗΠΑ με τη Ρωσία, όπου «τα σκυλιά του πολέμου αλυχτούν» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή έθεσε τα ουσιαστικά ζητήματα της ουκρανικής κρίσης και την αντίθεση του στην πολιτική αντιποίνων δυο μέτρων και δυο σταθμών, προτείνοντας τη λύση της ομοσπονδοποίησης η οποία φαίνεται πως τώρα συζητείται στην Ε.Ε.

«Ξεκίνησε από μια κρίση εσωτερική, που στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε, γιατί επενέβησαν στη χώρα Ε.Ε. και ΗΠΑ. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η κρίση», ενώ σημείωσε ότι «αν δεν μαζευτεί το επόμενο διάστημα θα γίνει άκρως επικίνδυνη η κατάσταση».

«Μιλάμε για μια Γάζα νούμερο 2, με πάνω από 10 χιλιάδες νεκρούς- οι περισσότεροι άμαχοι- και πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες»  είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία.

Έκανε λόγο για τη θέση της Ελλάδας, η οποία φαίνεται πως είναι ξεκάθαρα με τις Βρυξέλλες στο θέμα των κυρώσεων, αντί να χαράσσει δική της ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποδεχτεί την εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και την αντιπυραυλική ασπίδα που στοχεύει στην περικύκλωση της Ρωσίας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)