to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νάντια Τολοκονίκοβα: Αν βιώνεις ενδοοικογενειακή βία στη Ρωσία, δεν έχεις πού να πας

Η Ρωσία πέρασε ένα νόμο για την εν μέρει αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η punk ακτιβίστρια Nadya, μέλος των Pussy Riot πήρε θέση με το παρακάτω γράμμα


Η Ρωσία πέρασε ένα νόμο για την εν μέρει αποποινικοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας. Η punk ακτιβίστρια Nadya, μέλος των Pussy Riot πήρε θέση με το παρακάτω γράμμα:

Το ρωσικό κοινοβούλιο έχει αποποινικοποιήσει επίσημα την ενδοοικογενειακή βία. «Δεν είναι προσβλητικό όταν ο σύζυγος χτυπάει τη γυναίκα του», δηλώνει η γερουσιαστής Έλενα Μιζουλινα (μια γυναίκα!), της οποίας ο ρόλος στη ρωσική κυβέρνηση είναι να εκφράζει απόψεις κανιβαλισμού της λεγόμενης ρωσικής ελίτ. Υποστηρίζει αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με τις αμβλώσεις, με τους φόρους και τη διατροφή των διαζυγίων, καταδικάζει κάθε διαφορετικότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτός ο βλακώδης σουρεαλισμός μετατρέπεται γρήγορα σε πραγματικότητα ε τη βοήθεια του ρωσικού κοινοβουλίου , το οποίο εγκρίνει νόμους ταχύτερα και από την αναπαραγωγή των κουνελιών. Συμβαίνει όπως ακριβώς και στην Αμερική.

Μιλώντας αυστηρά και συγκεκριμένα, η Ρωσία δεν έχει περάσει ποτέ έναν ειδικό νόμο ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία. Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν προστατευθεί ποτέ. Οι φεμινίστριες της Ρωσίας παλεύουν για την ύπαρξη τέτοιου νόμου εδώ και χρόνια. Η ενδοοικογενειακή βία απλά δεν έχει αναγνωριστεί ποτέ από το ρωσικό σύστημα επιβολής του νόμου. Η αστυνομία δεν αντιδρά καν στις καταγγελίες γυναικών για ενδοοικογενειακή παρενόχληση.

«Γιατί ήρθες; Δεν σε σκότωσε», θα έλεγαν σε μια γυναίκα που πήγε σε ένα αστυνομικό τμήμα. «Όταν θα σε σκοτώσει, μπορείς να το καταγγείλεις και θα ερευνήσουμε το φόνο».

Έχω δει πολλές γυναίκες στη φυλακή, οι οποίες μετά από δεκαετίες ταπείνωσης αποφάσισαν να αντεπιτεθούν και τραυμάτισαν ή σκότωσαν τους συζύγους τους. Ο νόμος που αφορά την αυτοπροστασία δεν εφαρμόζεται ποτέ από τα Ρωσικά δικαστήρια. Όλες αυτές οι γυναίκες είναι στην φυλακή για 8, για 10 χρόνια – ως δολοφόνοι.

‘’Αν βιώνεις ενδοοικογενειακή βία στην Ρωσία, δεν έχεις πού να πας. Πρέπει να μείνεις με τον σύζυγό σου/ τον πατέρα σου/ οποιοδήποτε σε κακοποιεί. Μέχρι αυτός να σε σκοτώσει ή να τον σκοτώσεις εσύ’’ – Νάντια Τολοκονίκοβα

12.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από την ενδοοικογενειακή βία: 1 γυναίκα κάθε 43 λεπτά. ‘’Αν σε δέρνει, σημαίνει ότι σε αγαπάει’’ – αυτό είναι ένα παλιό ρωσικό ρητό το οποίο οι γυναίκες περνάν στις κόρες τους για αιώνες. Ο νέος νόμος που αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία έχει απλώς ενισχύσει και νομιμοποιήσει αυτήν την απαίσια κατάσταση, η οποία συμβαίνει την χώρα μου για χρόνια. Όταν  βάναυσοι άνθρωποι με έλλειψη αυτοέλεγχου γνωρίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν την σύντροφό τους, ή ένα ηλικιωμένο γονιό, ή ένα παιδί, μπορούν να τους χτυπούν κάθε μέρα, και δεν θα τιμωρηθούν ποτέ για αυτό.

Αν βιώνεις ενδοοικογενειακή βία στην Ρωσία, δεν έχεις που να πας. Πρέπει να μείνεις με τον σύζυγό σου/ τον πατέρα σου/ οποιοδήποτε σε κακοποιεί. Μέχρι αυτός να σε σκοτώσει ή να τον σκοτώσεις εσύ.

Θα  ήταν άδικο να πω ότι δεν έχουμε κανένα απολύτως  ξενώνα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Έχουμε 150 θέσεις σε ξενώνες στην Μόσχα (μίας πόλης 12 εκατομμυρίων). Χρειαζόμαστε περισσότερες. Αντί να βοηθάει όσους προσπαθούν να σώσουν την υγεία και την ζωή των γυναικών, το κράτος μας παρεμποδίζει την δραστηριότητά τους.

‘Έχουμε αρκετούς εκπληκτικούς φεμινιστές ακτιβιστές  και πολιτικούς καμικάζι, που προσπαθούν να παρέχουν άσυλο σε γυναίκες- παλεύοντας με την σκληρή Ρωσική γραφειοκρατία και την κυβέρνηση που καταδικάζει κάθε προσπάθεια για δικαιοσύνη ως μία παρέμβαση στις Ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις, μια προσπάθεια να καταστρέψουν την χώρα, ή μία κακόβουλη δραστηριότητα πληρωμένη από την Δύση.

Ο Πούτιν χτίζει ένα νέο συντηρητικό μπλοκ σε όλο τον κόσμο. Κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργεί μια οπισθοδρομική, μισογυνιστική, ηθικά και οικονομικά διεφθαρμένη αυτοκρατορία. Έχουμε περάσει από διάφορες εποχές. Τότε που αυτοί που ζούσαν στην Αμερική είχαν την πολυτέλεια να μην νοιάζονται για το τι γίνεται στη Ρωσία. Εποχές που με ένοιαζε μόνο τι γίνεται στη Ρωσία και να μην νοιάζομαι για τις πολιτικές των ΗΠΑ. Ας νοιαστούμε ο ένας για τον άλλο και ας αντιτεθούμε σε αυτούς του μισογύνηδες κανίβαλους που έχουν αρπάξει την εξουσία σε όλο τον κόσμο. Ας κόψουμε τα λιπαρά πλοκάμια τους και ας μην αφήσουμε τη νέο-φασιστική πανούκλα τους να εξαπλωθεί.

Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρόκειται για «παραδοσιακές αξίες». Είναι καταπίεση, είναι υποστήριξη της βίας και είναι μια προσπάθεια προστασίας των παλιών προνομίων. Fuck this shit.

Μετάφραση: Σπούτνικ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)