to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:56 | 15.05.2015

Διεθνή

Νάκμπα: 67 χρόνια από την Καταστροφή της Παλαιστίνης

15 Μάη 1948: Με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, 750.000 παλαιστίνιοι ξεριζώνονται βίαια από τις εστίες τους. 67 χρόνια μετά, χρόνια αγώνα, αίματος, πολέμων, εξεγέρσεων, αγώνα, οι Παλαιστίνοι θυμούνται τη Νάκμπα, την Καταστροφή


Εξήντα εφτά χρόνια έχουν περάσει από τις 15 Μάη του 1948 και τη βίαη εκδίωξη 750.000 παλαιστινίων από τις εστίες τους με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης.

Embedded image permalink

Φορτηγά μεταφέρουν παλαιστίνιους πρόσφυγες. 1948.

Η μέρα της Νάκμπα, της Καταστροφής, θα τιμηθεί από τα περίπου 10 εκατομμύρια παλαιστίνιους όπου γης: 1,6 εκατομμύρια στην αποκλεισμένη Γάζα, 2,5 εκατομμύρια στην ντε φάκτο κατεχόμενη και κατακερματισμένη Δυτική Όχθη, κοντά 2 εκατομμύρια παλαιστίνιους - πολίτες β' κατηγορίας εντός του σημερινού Ισραήλ, 4 εκατομμύρια-απογόνους των προσφύγων του 1948 στο Λίβανο, τη σπαρασσόμενη Συρία, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, ως και τη μακρινή Χιλή.

Η εξέλιξη της ισραηλινής επέκτασης και αντίστοιχης συρρίκνωσης των παλαιστινιακών εδαφών. 

Η «κατανομή» των παλαιστινίων προσφύγων σήμερα σε στρατόπεδα-«κανονικές» πόλεις πλέον στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σε αυτά τα 67 χρόνια, οι Παλαιστίνιοι έζησαν την αρχική απογοήτευση της ήττας, εξελίχθηκαν «από αγρότες σε επαναστάτες», έζησαν την επέκταση της κατοχής στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από το 1967, ξεκίνησαν τις πρώτες δειλές πράξεις αντίστασης, δημιούργησαν την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, διεθνοποίησαν το ζήτημα, έφτααν στην εξέγερση-σύμβολο της 1ης Ιντιφάντα.

Παιδιά στην 1η Ιντιφάντα

Ακολούθησαν πολλά: επιτυχίες, συμβιβασμοί, ατελέσφορες συμφωνίες (σαν εκείνες του Όσλο), νέες εξεγέρσεις, πολλαπλές επιθέσεις και πόλεμοι, με τελευταίο εκείνον του περσινού καλοκαιριού στην πανταχόθεν αποκλεισμένη Γάζα

Δεν είναι βέβαια δυνατόν να κάνουμε σε αυτό το μικρό σημείωμα μια έστω στοιχειώδη ιστορική αναδρομή. Ας εστιάσουμε σε ένα αίτημα, ένα σύμβολο που θα το δείτε παντού στις σημερινές εκδηλώσεις για τη Νάκμπα: το απαράγραπτο δικαίωμα της επιστροφής. Συμβολίζεται με το κλειδί που οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες - όπως όλοι οι πρόσφυγες όπου γης - κρατούν ακόμα, τελευταίο ενθύμιο από τα σπίτια τους που καταστράφηκαν, από τα οποία εκδιώχθηκαν, και στα οποία ελπίζουν κάποτε να γυρίσουν.

Παλαιστίνια πρόσφυγας με το κλειδί του σπιτιού της.

Ο αγώνας των Παλαιστινίων συνεχίζεται: απέναντι στο Τείχος της Ντροπής, στις πορείες ενάντια στην απαλλοτρίωση των χωραφιών τους για να επεκταθούν οι ισραηλινοί εποικισμοί, στην αντιπαράθεση με την καθημερινή κατοχή. 

Διαβάστε ακόμα:

Διαρκής ενημέρωση για την Παλαιστίνη θα βρείτε στη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα, (και στο f/b, εδώ) απ' όπου και αντλήθηκαν κάποιες πληροφορίες. 

Διαβάστε ακόμη:

Παλαιστίνη, ο δύσκολος δρόμος

Δείτε:

Ενδεικτικά, μερικές ταινίες για το Παλαιστινιακό: 

 

Και μερικά βιβλία για το παλαιστινιακό

Αλ.Π.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)