to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 16.12.2015

Πολιτική

«Ναι» του Ντομπρόβσκις σε εναλλακτικά μέτρα για το Ασφαλιστικό - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ

Έκθετη η αντιπολίτευση, σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα ενώ επίσης εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων


Στόχος των θεσμών είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση στα μέσα Φεβρουαρίου δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον, δηλώνει ανοικτός σε εναλλακτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα:

«Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξη του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα που έχουν τον ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο για το ασφαλιστικό. Ερωτηθείς αν μια νέα συμφωνία για το χρέος θα συνοδευόταν από ένα νέο μνημόνιο, ο κ. Ντομπβρόσκις απάντησε: «Mε βάση την τρέχουσα συμφωνία, δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό MoU όσον αφορά στα μέτρα για το χρέος. Αν οι ελληνικές αρχές τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ολοκληρώσουν με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση, τότε οι πιστωτές είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στους όρους για το χρέος».

 Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει αλλά αρμόδιο να αποφασίσει είναι το ίδιο, προσθέτοντας: «Η Συνθήκη του ESM ορίζει ότι αν ένα κράτος-μέλος λάβει ένα πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, πρέπει να ζητήσει και ένα πρόγραμμα από το ΔΝΤ, όποτε αυτό είναι δυνατό. Αυτό πέρασε και στα συμπεράσματα του Eurogroup και είναι και μια δέσμευση που συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές.»

Μαξίμου: Έκθετη η αντιπολίτευση - Προτιμά την κινδυνολογία

 

Όπως σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου:

α) Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

β) Ο Β. Ντομπρόβσκις εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.  

Το δεύτερο αυτό γεγονός, εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί  να στηρίξουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της Κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις. Αντί γι αυτό, προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)