to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ναι» στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με Pfizer από τον ΕΜΑ

Συστήνει επέκταση στην μικρότερη ηλικιακή ομάδα ανηλίκων για τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού - Θα κάνουμε ότι αποφασίσει ο ΕΜΑ έχει δηλώσει ο Θ. Πλεύρης


Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency - EMA) με ανακοίνωσή της την Πέμπτη συστήνει την έγκριση διεύρυνσης των ηλικιών για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός με το Comirnaty της Pfizer/BioNTech και στις ηλικίες 5-11 ετών.

Η απόφαση που θεωρείτο αναμενόμενη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και στον εμβολιασμό μικρότερης ηλικίας παιδιών (στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες). Σημειώνεται ότι ήδη πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι αρμόδιοι εμφανίζονταν έτοιμοι να ακολουθήσουν την σύσταση που θα δημοσιοποιούσε ο ΕΜΑ.

Όπως αναφέρεται επίσης, η δόση που θα χορηγείται στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών θα είναι μικρότερη από αυτήν για τα παιδιά στην εφηβεία και συγκεκριμένα θα είναι 10 µg αντί για 30 µg. θα χορηγούνται δύο δόσεις με απόσταση τριών εβδομάδων. Οι μελέτες έδειξαν ότι παρά την μειωμένη ποσότητα, η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού είναι ανάλογη με αυτή στις ηλικίες 16-25 ετών με βάση το επίπεδο αντισωμάτων, σε υποκείμενα που δεν είχαν ήδη νοσήσει.

Από τα 1.305 παιδιά στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο νόσησαν με covid-19 μόλις 3 δηλαδή 0,23%. Αντίθετα, από τα παιδιά που είχαν λάβει placebo στην ίδια έρευνα, νόσησε το 2,4% (16 στα 663). Το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό κατά 90,7%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)