to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:33 | 04.10.2021

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

«Ναι» στην 3η δόση από τον EMA

Η επιτροπή φαρμάκων για τον άνθρωπο (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων των BioNTech/Pfizer και Moderna μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση


Η σύσταση έρχεται μετά από μελέτες που έδειξαν ότι μια επιπλέον δόση αυτών των εμβολίων αύξησε την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων κατά του ιού που προκαλεί η COVID-19 σε ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι η ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς προστατεύει από τον κορονοϊό, αναμένεται ότι η επιπλέον δόση θα αυξήσει την προστασία τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς. Ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί τυχόν δεδομένα που θα προκύψουν σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

Ενισχυτικές δόσεις

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της πρόσθετης δόσης για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και των αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Για τους υγιείς, η CHMP αξιολόγησε δεδομένα που δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται αναμνηστική δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών. Βάσει αυτών των δεδομένων, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να εξετάζονται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αναδυόμενα δεδομένα αποτελεσματικότητας και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας. Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων πολύ σπάνιων παρενεργειών μετά από αναμνηστική δόση δεν είναι γνωστός και παρακολουθείται προσεκτικά. Όπως για όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος τα δεδομένα που υποστηρίζουν την αναμνηστική δόση για το Spikevax. Ο EMA θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)