to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:34 | 14.06.2018

Πολιτική

«Ναι» στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, «όχι» στο πολυνομοσχέδιο από τον Στ. Θεοδωράκη

«Το Ποτάμι ήταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από τη γέννηση του. Και δεν θα πω ότι όλες οι χώρες του πλανήτη και σύμμαχοι μας τους λένε Μακεδόνες. Μας επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους».


Υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτηρίζοντας την ως «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα που πρέπει να γίνει», αναγνωρίζοντας μεν ότι έχει αδυναμίες που πρέπει να συζητηθούν αλλά όπως είπε όλοι πρέπει να κινηθούν πέρα από κραυγαλέους τίτλους και εθνικιστικά συνθήματα.

«Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής και να θυσιάσω τις αρχές και τα πιστεύω μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, εξηγώντας τη στάση του απέναντι στη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

«Αν πούμε είμαστε υπέρ της λύσης του Μακεδονικού θα πούνε είμαστε υπέρ του Τσίπρα. Αν πούμε καταψηφίζουμε τα προαπαιτούμενα, θα πουν στηρίζετε το Μητσοτάκη. Προσωπικά δεν καθοδηγούμαι από το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Δεν θα γίνω κατσαρίδα της πολιτικής και να θυσιάσω τα πιστεύω μου μόνο και μόνο για να παραμείνω στη θέση μου. Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Γιατί τα προβλήματα δημιουργούνται από αυτούς που έχουν στο μυαλό τους το πολιτικό κόστος. Στη μια άκρη ο λαϊκισμός στην άλλη ο συντηρητισμός», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Το Ποτάμι ήταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από τη γέννηση του. Και δεν θα πω ότι όλες οι χώρες του πλανήτη και σύμμαχοι μας τους λένε Μακεδόνες. Μας επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους».

Την έντονη αντίδραση του κ. Θεοδωράκη προκάλεσαν στο σημείο αυτό, τα σχόλια της Κατερίνας Μάρκου (πρώην βουλευτής του Ποταμιού που προσχώρησε στη ΝΔ), ότι «μάλλον δεν περπατά στη Θεσσαλονίκη».

«Εγώ κυκλοφορώ στους δρόμους και όχι στα σαλόνια. Βγάλτε τις γόβες σας και πηγαίνετε στη Θεσσαλονίκη να ακούσετε τις απόψεις του κόσμου. Να χαίρεστε τους νέους σας συμμάχους σας κυρία Μάρκου», της αντέτεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συνέχισε:

«Πρέπει να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στους γείτονες μας να γίνουν μέλη της ΕΕ και να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη που δεν φοβάται την επιχειρηματικότητα, πρώτη στα Βαλκάνια.

Η συμφωνία είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα. Έχει αδυναμίες και θα δοθεί η δυνατότητα να τις συζητήσουμε, είναι όμως το βήμα που πρέπει να κάνουμε. Οι έξαλλες αντιδράσεις των εθνικιστών στα Σκόπια και οι επιθέσεις κατά της χώρας μας από αυτούς που πολεμούν τη διαφαινόμενη συμφωνία, μαρτυρούν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Αν ο κ. Ζάεφ καταφέρει να πείσει τους πολίτες της χώρας του οι αλυτρωτισμοί και η εχθρότητα που υπαγορεύουν οι εθνικιστές, θα τελειώσουν».

«Όχι», όμως, είπε ο κ Θεοδωράκης, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ έκανε λόγο για ανορθολογική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην οποία όπως είπε δεν υπάρχουν αρχές να τους ενώνουν αλλά ενώνονται κυρίως από την ανάγκη εξουσίας.

«Στις 21 Αυγούστου τα παραμύθια τελειώνουν Πρέπει μόνοι μας να βγούμε στο δάσος. Ήδη έχει φανεί ότι υπάρχει δυσπιστία των διεθνών αγορών απέναντι στην Ελλάδα. Και είναι απέναντι στο πολιτικό σύστημα και σε μια κυβέρνηση που πελαγοδρομεί», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

«Είναι ένα νέο μνημόνιο χωρίς χρήματα αλλά με πολλά βάρη για όλους και κυρίως για όσους απέμειναν να παράγουν σε αυτή τη χώρα. Και αν χρειαστεί να απλώσει το χέρι και να ζητήσει βοήθεια δεν θα βρεθούν συμπαραστάτες. Λέμε όχι, συνεπείς στη στάση μας, αλλά τις επόμενες μέρες είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)