to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 30.09.2019

Διεθνή

«Ναι» στη δημοσιοποίηση των συνομιλιών Πούτιν-Τραμπ υπό όρους, λέει η Ρωσία

Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές σήμερα τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν να δοθούν στην δημοσιότητα τα στενογραφημένα πρακτικά των συνομιλιών Πούτιν –Τραμπ.


Η δημοσιοποίηση των στενογραφημένων πρακτικών των συνομιλιών Πούτιν και Τραμπ είναι δυνατή μόνο κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας, όμως εφόσον υπάρξουν τέτοιες προτάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να τις συζητήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ειδικής επιτροπής για θέματα κατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ, σύμφωνα με τις οποίες εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος θέλουν να γνωρίσουν το περιεχόμενο των συνομιλιών Πούθτιν-Τραμπ.

«Φυσικά σε κάποιο βαθμό η δημοσιοποίηση τους είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο της αμοιβαίας συνεννόησης των μερών, καθώς υπάρχει τέτοια πρακτική στην διπλωματία. Γενικά η πρακτική της διπλωματίας δεν προβλέπει παρόμοιου είδους δημοσιοποιήσεις. ¨Όμως εάν υπάρξουν από τους Αμερικανούς κάποια σήματα, θα το συζητήσουμε», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι παρόμοια αιτήματα «και όλες οι διεργασίες που γίνονται γύρω από το θέμα αυτό στις ΗΠΑ, αναμφισβήτητα συνιστούν εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ» και η Ρωσία δεν επενέβαινε και δεν προτίθεται να επέμβει σ' αυτή την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για θέματα κατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC απέδιδε το αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος να ενημερωθεί για τις συνομιλίες Τραμπ-Πούτιν, με αφορμή την δημοσιοποίηση της συνομιλίας που είχε ο Αμερικναός πρόεδρος Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην «ανάγκη να διασαφηνίσει αν ο πρόεδρος Τραμπ κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με άλλους ηγέτες, ιδιαίτερα με τον Πούτιν, έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να αποκομίσει προσωπικά οφέλη για την προεκλογική του εκστρατεία».

Το όλο θέμα προέκυψε μετά την δημοσιοποίηση στις 25 Σεπτεμβρίου των στενογραφημένων πρακτικών της συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αφορμή για την δημοσιοποίηση της συνομιλίας υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος στην συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογο του, του είχε ζητήσει να διερευνήσει αν υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία­ (υιού τον Τζόν Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και πιθανώς αντιπάλου του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)