to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

NAI, χαιρόμαστε που κέρδισε ο σύντροφος Σάντσεθ και το PSOE

Τα μηνύματα από την κάλπη των ισπανικών εκλογών είναι πολλά και ενδιαφέροντα.


Τα μηνύματα από την κάλπη των ισπανικών εκλογών είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Το πρώτο είναι πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέφερε να επικρατήσει, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικά κλίμα. Απέφυγε την «πασοκοποίηση», κυρίως επειδή έγκαιρα ο Σάντσεθ απεγκλωβίστηκε από τις ακραίες πολιτικές λιτότητας  και επέλεξε να συμμαχήσει με τους Podemos (όντας Πρωθυπουργός μειοψηφίας), διαμορφώνοντας τις συνθήκες για μια προοδευτική συμμαχία Σοσιαλιστών - Αριστεράς.
Ο Σάντσεθ κατάφερε να απομονώσει τους «βαρόνους» εντός του σοσιαλιστικού κόμματος που τον πίεζαν για συμμαχία με το Λαϊκό Κόμμα το 2017, κάνοντας ρεαλιστική, αριστερή στροφή στα χνάρια του επίσης σοσιαλιστή, Πορτογάλου Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. Καταφέρνει να επικρατήσει στις εκλογές, έχοντας ήδη προαναγγείλει συμπόρευση με τους Podemos και αποκλείωντας οτιδήποτε άλλο.

Γι' αυτό έχουμε λόγους να χαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΙΝ.ΑΛ., γιατί το σχέδιο του Σάντσεθ και το δικό μας είναι συνθέσιμο, ενώ το σχέδιο της κ. Γεννηματά είναι αντιπαραθετικό με το σχέδιο Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγικό αντίπαλο την Δεξιά. Αντιθέτως η κ.Γεννηματά πολλές φορές έχει δηλώσει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Μπορεί να διαβεβαιώσει τους ψηφοφόρους του το ΚΙΝ.ΑΛ. οτι δεν υπάρχει σενάριο εκ νέου συνεργασίας με την ΝΔ;

Οι Podemos με τη σειρά τους κατάφεραν να διατηρήσουν ποσοστά που τους, επιτρέπουν να έχουν ρόλο ρυθμιστή το επόμενο διάστημα στην πολιτική ζωή της Ισπανίας. Επαληθευσαν τη στρατηγική τους για άνοιγμα προς τα αριστερά, κατεβαίνοντας σε ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση ως συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά και μικρότερα πράσινα κόμματα. Έδειξαν επίσης πως οι προοδευτικές πολιτικές συμμαχίες είναι το μέλλον και διαμορφώνουν μια ισχυρή δυναμική μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον πολιτικής εκπροσώπησης, όπου όλο και περισσότερα συλλογικά αιτήματα αναζητούν ισχυρή εκπροσώπηση — από το ζήτημα της Καταλονίας μέχρι το κίνημα ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

Γι' αυτό, παρόλο που έχασαν εκλογικά κάποιες δυνάμεις, το πολιτικό τους σχέδιο κέρδισε και έτσι μπορούν να αισιοδοξούν και να είναι χαρούμενοι για προοδευτική μετατόπιση στην Ισπανία.

Το Λαϊκό Κόμμα, σύμμαχος της ΝΔ, καταποντίστηκε. Πλήρωσε τα αμέτρητα σκάνδαλα διαφθοράς, τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας, την ακραία ρητορική που όχι μόνο δεν τράβηξε προς το μέρος του τους εθνικιστές, αλλά αντίθετα συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού Vox, που προέρχεται πολιτικά από τα σπλάχνα του Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια στιγμή το κόμμα των Πολιτών αποδυναμώθηκε, λόγω κυρίως του ανοιχτού φλερτ με την ακροδεξιά, αλλά και των θολών θέσεών σε μείζοντα θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, υιοθετώντας και εκείνο ακραίες θέσεις υπέρ της λιτότητας.

Το αποτέλεμα των ισπανικών εκλογών αναδεικνύει επίσης τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Την ανάγκη δηλαδή διαμόρφωσης προοδευτικών συμμαχιών που θα αντιμάχονται το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, αλλά και τις εκ διαμέτρου αντίθετες προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ, εάν θα προχωρήσουμε δηλαδή μπροστά με ισχυρές κοινωνικές πολιτικές και βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς, ή αντίθετα εάν θα μείνουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν και στις πολιτικές δυνάμεις που μας οδήγησαν σε μεγάλα και επώδυνα αδιέξοδα.


*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)