to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:09 | 27.06.2022

Διεθνή

«Ναι» από Πούτιν για συμμετοχή στη σύνοδο G20 στην Ινδονησία

Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η πρόσκληση του προέδρου Βιντόντο έγινε δεκτή και θα συζητηθεί περαιτέρω κατά την επίσκεψη του Ινδονήσιου προέδρου στη Μόσχα στις 30 Ιουνίου


Με ενδιαφέρον αναμένεται, εν μέσω πολέμου και δεινών σχέσεων με τη Δύση, η συμμετοχή του Ρώσου προέδρου στη σύνοδο της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Νοεμβρίου 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι η πρόσκληση του προέδρου Βιντόντο έγινε δεκτή και θα συζητηθεί περαιτέρω κατά την επίσκεψη του Ινδονήσιου προέδρου στη Μόσχα στις 30 Ιουνίου.

Ωστόσο, ακόμη δεν είναι σαφές αν θα παραστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν διά ζώσης στη σύνοδο ή αν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «Ναι, έχουμε επιβεβαιώσει την παρουσία μας στη σύνοδο».

Ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει αν τελικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στο Μπαλί, επικαλούμενος τον... κορονοϊό.

«Δεν το γνωρίζω. Η πρόσκληση έγινε για παρουσία αυτοπροσώπως, αλλά έχουμε μπροστά μας πολύ χρόνο. Ελπίζω ότι η πανδημία θα επιτρέψει να πραγματοποιηθεί διά ζώσης το φόρουμ, αλλά δεν μπορώ να γίνω μάντης».

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη υπάρχουν χώρες όπου τηρούνται αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, «αλλά έχουμε λάβει επίσημη πρόσκληση, πράγμα πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η Ινδονησία δέχεται πολλές πιέσεις από τις χώρες της Δύσης».

«Ευχαριστήσαμε για την πρόσκληση, δηλώσαμε ότι μας ενδιαφέρει να συμμετάσχουμε, αλλά είναι νωρίς ακόμη. Θα δούμε», είπε ο Ουσάκοφ.

Να σημειωθεί ότι η σύνοδος του G20 τον Οκτώβριο του 2021 -πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και με λιγότερα σημεία σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δυτικών- είχε πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, πλέον όλες οι διεθνείς σύνοδοι γίνονται διά ζώσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)