to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 15.12.2020

πηγή: lifo

Διεθνή

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Αποκεφάλισαν Αρμένιους που αρνήθηκαν να φύγουν από τα χωριά τους

Δύο ηλικιωμένοι άνδρες, αποκεφαλίστηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, όπως φαίνεται σε βίντεο που μοιράστηκε ευρέως, επιβεβαιώνοντας δύο από τις πιο αιματηρές θηριωδίες του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.


Οι άντρες δεν ήταν μαχητές, σύμφωνα με ανθρώπους που τους γνώριζαν. Και οι δύο αποκεφαλίστηκαν από άνδρες που έφεραν στις στολές τους διακριτικά των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν.   

Τα σύντομα, φρικτά βίντεο των δολοφονιών είναι από τα χειρότερα που έχουν κυκλοφορήσει σε έναν χείμαρρο από βίντεο που απεικονίζουν κακομεταχείριση, βασανιστήρια και δολοφονίες, τα οποία συνέχισαν να κυκλοφορούν περισσότερο από ένα μήνα μετά την κατάπαυση του πυρός.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian δύο εξέχοντες Αρμένιοι δικηγόροι για τα ανθρώπινα δικαιώματα ετοιμάζονται να κινηθούν ποινικά για τις δολοφονίες.  

Ο Guardian επιβεβαίωσε επίσης μία από τις ταυτότητες του θύματος και εξέτασε μια φωτογραφία αίτησης διαβατηρίου που μοιάζει με το άλλο θύμα.   Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στις 22 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου, άνδρες με στολές όπως εκείνες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κρατούν και αποκεφαλίζουν έναν άνδρα. Στη συνέχεια τοποθετείται το κομμένο κεφάλι σε ένα νεκρό ζώο. «Έτσι παίρνουμε εκδίκηση. Κόβοντας τα κεφάλια», ακούγεται να λέει κάποιος.  

Δύο κάτοικοι του χωριού Madatashen, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ταυτοποιήθηκαν ως θύματα. Ο πρώτος είναι ο Genadi Petrosyan, 69 ετών, ο οποίος είχε μετακομίσει στο χωριό στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από την πόλη Sumgait του Αζερμπαϊτζάν.«Μπορούσα να δω καθαρά το πρόσωπό του και να αναγνωρίσω ότι ήταν αυτός» είπε αυτόπτης μάρτυρας. Ο Guardian έχει δει επίσης μια φωτογραφία του Petrosyan που μοιάζει πολύ με το θύμα στο βίντεο.Ο Genadi Petrosyan, ο οποίος ζούσε μόνος του, αντιστάθηκε και δεν έφυγε από το χωριό καθώς οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισέβαλαν στην περιοχή.  

Ο Eduard Hayrapetyan, επικεφαλής του χωριού, είπε ότι γνώριζε τον Petrosyan για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και τον θεωρούσε στενό φίλο της οικογένειάς του. Έλαβε το τελευταίο τηλεφώνημα από τον Petrosyan το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, Τότε του είπε ότι είδε εχθρικές δυνάμεις στο χωριό. Στη συνέχεια, μετά από εβδομάδες σιωπής, εμφανίστηκε το βίντεο.  

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ένα κανάλι του Telegram στις 7 Δεκεμβρίου έδειχνε δύο στρατιώτες με στολές του στρατού του Αζερμπαϊτζάν να καρφώνουν έναν ηλικιωμένο άνδρα σε ένα δέντρο.   Ένας άλλος στρατιώτης μαχαιρώνει έναν από τους επιτιθέμενους, και στη συνέχεια αρχίζει να κόβει το λαιμό του θύματος. Το κεφάλι του θύματος αρχίζει να χωρίζεται από το λαιμό πριν τελειώσει το βίντεο.  

Τρεις κάτοικοι του χωριού Azokh ταυτοποίησαν το θύμα σε αυτό το βίντεο ως τον Yuri Asryan, έναν 82χρονο που είχε αρνηθεί να φύγει από το χωριό στις 20 Οκτωβρίου καθώς πλησίαζαν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.   «Δεν επικοινωνούσε πολύ με άλλους. Απλώς αρνήθηκε να φύγει», είπε ο Georgi Avesyan, επικεφαλής του χωριού μέχρι το 2019 και ένας από τους ανθρώπους που ταυτοποίησαν τον Asryan. Είπε ότι ήταν πιθανό ο Asryan να μην καταλάβαινε πλήρως τι συνέβαινε.  

Δεν υπήρξε καμία είδηση για την τύχη του Asryan έως ότου εμφανίστηκε ένα βίντεο 29 δευτερολέπτων την περασμένη εβδομάδα σε κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών Telegram.   Ο Araik Azumanyan, ο σημερινός επικεφαλής του χωριού, είπε πως έλαβε κλήσεις από πολλούς ανθρώπους από το χωριό, ακόμη και από ανθρώπους που είχαν μετακομίσει πριν από πολλά χρόνια λέγοντας ότι το θύμα στο βίντεο έμοιαζε πολύ με τον Asryan.   Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμη τέτοια βίντεο στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζεται δε ότι τη Δευτέρα το απόγευμα, οι δύο κυβερνήσεις πραγματοποίησαν μαζική ανταλλαγή κρατουμένων, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης και στις δύο χώρες. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)