to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να ζήσουμε αλλιώς

Πριν 6 χρόνια διακύβευμα αποτελούσε η σύγκρουση με το μνημόνιο και προχωρήσαμε με το σύνθημα «ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα». Σήμερα έχει γεννηθεί η ανάγκη να ανατραπεί η δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός, ανοίγοντας το δρόμο σε μια αριστερή κυβέρνηση που θα δώσει φωνή αλλά και μέλλον σε όλους και όλες που αντικρύζουν το αύριο με αβεβαιότητα.


Δύο και πλέον χρόνια μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, αν η κυβέρνηση της ΝΔ έχει όντως αριστεύσει σε κάτι, αυτό είναι πως έχει κάνει ακόμα πιο έντονες τις κόκκινες γραμμές που μας χωρίζουν, αφήνοντας τα ίχνη της σχεδόν σε όλα τα πεδία πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης. Φρόντισε να κάνει ξεκάθαρη την αντικοινωνική της αντίληψη για την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και για μια σειρά από άλλους τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή κάθε νέου και νέας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν άντεξε ούτε ένα μήνα να κρατά τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της στα συρτάρια και αμέσως ξεδιπλώθηκε, οικοδομώντας παράλληλα ένα αυταρχικό καθεστώς υπό το δόγμα «νόμος και τάξη» σπέρνοντας φόβο και ανασφάλεια στην κοινωνία με μέτρα καταστολής, με αστυνομοκρατία, με ξύλο στη νέα γενιά και απαγορεύσεις διαδηλώσεων.

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν το 2ο συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και ανατρέχοντας στα τελευταία δυόμισι χρόνια βλέπουμε ότι κάθε πολίτης της χώρας και ειδικότερα κάθε νέα και νέος νιώθει, ίσως πιο έντονα από ποτέ, αυτές τις κόκκινες γραμμές που μας χωρίζουν. Κάθε εργαζόμενος ή εργαζόμενη, κάθε νέα και νέος, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μαθητές και μαθήτριες, γονείς, φοιτητές και φοιτήτριες, όλοι λίγο ή πολύ νιώθουμε τη στοχοποίηση και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση. Κάπου μέσα μας κρύβεται μια αγανάκτηση, μια ανασφάλεια για το αύριο, αλλά και μια τάση ανατροπής, μια τάση κοινωνικού μετασχηματισμού. Πλέον γίνεται πιο εμφανής από κάθε άλλη φορά η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων, πλέον όλοι και όλες έχουν γίνει δέκτες ενός νέου διακυβεύματος. Οι φωνές θυμού, αγανάκτησης, ανησυχίας, αλλά και αναζήτησης για μια εναλλακτική πληθαίνουν και πρέπει να τις ακούσουμε. Πριν 6 χρόνια διακύβευμα αποτελούσε η σύγκρουση με το μνημόνιο και προχωρήσαμε με το σύνθημα «ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα». Σήμερα έχει γεννηθεί η ανάγκη να ανατραπεί η δεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός, ανοίγοντας το δρόμο σε μια αριστερή κυβέρνηση που θα δώσει φωνή αλλά και μέλλον σε όλους και όλες που αντικρύζουν το αύριο με αβεβαιότητα. Περάσαμε περιόδους διακυβέρνησης, απολογισμών, αυτοκριτικής και πλέον ήρθε η ώρα του κοινωνικού μετασχηματισμού. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε αλλιώς, οικοδομώντας μια χώρα κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα σέβεται το περιβάλλον, που δεν θα μας διώχνει στο εξωτερικό, που όλοι και όλες θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, που όλοι και όλες θα έχουν αξιοπρεπείς μισθούς, που δεν θα αναγκαζόμαστε να ζούμε στο παιδικό μας δωμάτιο, που κάθε πολίτης θα έχει τα ίδια δικαιώματα ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μαζί με κάθε νέα και νέο, λοιπόν, που νιώθει τον κλοιό γύρω του να στενεύει, χαράζουμε νέους δρόμους και νέα πορεία, ώστε να αποδείξουμε πως δεν είμαστε απλώς γενιές των ονείρων αλλά γενιές που θα πάρουν εκδίκηση για αυτά.

*Άρθρο του Αχιλλέα Δημόπουλου, μέλος της ΟΜ Διονύσου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)