to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 04.06.2013

Πολιτική

Να υπερβούμε τους εαυτούς μας

Της Ερμίνας Κυπριανίδου, μέλος π.γ. της κ.ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής


Μέσα από μια δεκάχρονη διαδρομή, με δύσκολες αλλά και ηρωικές στιγμές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προχωρά σήμερα αποφασιστικά σε ένα νέο ποιοτικό άλμα: στο 1ο του συνέδριο,συνέδριο μετασχηματισμού του στον «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών του».

Ένα συνέδριο που καλείται να σηματοδοτήσει μια νέα κουλτούρα διαλόγου και προωθητικής σύνθεσης με όρους δημοκρατίας των μελών.Μια συνεδριακή διαδικασία που θα δώσει νέα ορμή στο πολιτικό μας σχέδιο, ώστε να δημιουργήσουμε τους όρους μιας μεγάλης δημοκρατικής ανατροπής.Ένα συνέδριο έμπνευσης,ελπίδας και αξιοπιστίας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Με γνώμονα τις αξίες και τις απελευθερωτικές ιδέες της Αριστεράς,τη συλλογικότητα,τις ανοιχτές σχέσεις με την κοινωνία,μακριά από την μοιρολατρία και τον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής στο «μονόδρομο», το συνέδριο θα απαντήσει πειστικά στο πώς οργανώνουμε την μεγάλη πολιτική και κοινωνική αντεπίθεση για τη ριζική αλλαγή και την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Με τους εργαζόμενους της Ευρώπης

Είναι μια ιστορική πρόκληση:Να ανταποκριθούμε στην κρίσιμη κοινωνική-πολιτική συνθήκη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη,σε συνθήκες απόλυτης ταξικής πόλωσης,συμβάλλοντας σε ένα κίνημα μαζικό και αποφασισμένο να υπερβεί το φόβο,την ανάθεση και να διαλύσει τις εικονικές ψευδαισθήσεις για «success story» και δήθεν ανάκαμψη.

Σταθερά αγκυρωμένοι στην ταξική ανάλυση, με διεθνιστική οπτική που στοχεύει στην ενεργό συμπόρευση και συνεργασία με τον κόσμο της εργασίας στην Ευρώπη (και ειδικά την εργατική τάξη της νότιας Ευρώπης), επιδιώκουμε κοινή στρατηγική παρέμβασης για ρήξεις με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Γιατί η απάντηση βρίσκεται στην κοινωνική αλλαγή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, στη συμπόρευση των κομμάτων της Αριστεράς,των κοινωνικών κινημάτων,των συνδικάτων και, όχι σε εθνικές αναδιπλώσεις και αντιπαλότητες.

Απόλυτη προτεραιότητα για μας είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και με βάση αυτή τη δέσμευση,η κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο θα αναμετρηθεί σε μια μεγάλη σύγκρουση με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και τις συνέπειες.

Βασική προϋπόθεση, λοιπόν, είναι ένα συνέδριο που θα βάλει τέλος στη μεταβατικότητα και θα ανοίξει το δρόμο στη συγκρότηση ενός ενιαίου κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς - πολιτική οργάνωση μελών, που διεκδικεί την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ένα κόμμα υπόδειγμα για την κοινωνία που αγωνιζόμαστε. Με ισότιμη εκπροσώπηση και συμμετοχή των φύλων. Ισχυρό φορέα συλλογικής σκέψης και δύναμη πολιτικής κινητοποίησης του λαού μας. Ανοιχτό, μαζικό, ριζοσπαστικό, όπου θα ανθίζουν όλες οι ευαισθησίες και τα ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς,όπου δεν θα ενοχοποιούνται οι απόψεις και οι ιδέες αλλά θα προστατεύονται ως πλούτος.

Διάλογος, όχι παράλληλοι μονόλογοι

Ταυτόχρονα όμως ένα κόμμα με διακριτό και σαφές δημόσιο στίγμα,όπου οι κακοφωνίες και οι συνεχείς αντιπαραθέσεις στο έλασσον δεν θα ακυρώνουν τη συλλογική πολιτική λειτουργία-αποτελεσματικότητα,όπου ο διάλογος δεν θα στεγνώνει σε παράλληλους και ασύμπτωτους μονόλογους.

Με δημοκρατικά ορισμένους κανόνες, που θα υπερασπίζονται τόσο την ενότητα στις συλλογικές αποφάσεις όσο και το δικαίωμα της διαφορετικότητας, μακριά όμως από ισορροπίες κορυφών ή λογικές μηχανισμών αναπαραγωγής μικροεξουσίας.

Μια νέα ποιότητα υπέρβασης,ένα νέο μοντέλο ελκτικής συλλογικής ζωής για όλους/ες μας. Ένα κόμμα που θα μπορεί να είναι παντού όπου ξεδιπλώνεται η σύγκρουση, να ανοίγει μέτωπα, να αναζωογονήσει και αναζωογονηθεί μέσα στα κινήματα, να επαναπροσδιορίσει ταξικά τα συνδικάτα, να παίξει και να νικήσει στο πολιτικό παιχνίδι της ηγεμονίας,αλλάζοντας νικηφόρα τους συσχετισμούς προς όφελος των «από κάτω».

Ο ανοιχτός συντροφικός διάλογος θα δώσει τις απαντήσεις, πώς θα υπερβούμε τις αδυναμίες και τα κενά μας.

Ας πάρουμε όμως τα ρίσκα μας. Ας τολμήσουμε να νικήσουμε!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)