to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 12.01.2022

Πολιτική

«Να υπερασπιστούμε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων»

Η επιστολή του πρώην Πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου για την ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ


Παρεμβαίνοντας στον ηλεκτρονικό διάλογο του ΑΠΘ, στη συζήτηση που άνοιξε για την υποχρεωτική, μέσω ΚΥΑ και άλλων κανονιστικών αποφάσεων του υπουργείου, υποχρεωτική διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων δια ζώσης, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, έστειλε το παρακάτω μήνυμα-πρόταση προς τα θεσμικά όργανα του ΑΠΘ.

Πιστεύοντας, όπως σημειώνει, ότι ήρθε η στιγμή να ενωθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα και να αντιπαρατεθεί με την αυταρχική και συγκεντρωτική πολιτική της κυβέρνησης, κάτω από το αίτημα της υπεράσπισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Σημειώνεται ότι συγκεκριμένη επιστολή εστάλη ενόψει τη σημερινής (12/1) συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, προκειμένου να εκφράσει την ευρύτερη ανησυχία για διατάξεις που προωθεί το υπουργείο οι οποίες καταλύουν κάθε έννοια της αυτονομίας του Πανεπιστημίου.

«Να υπερασπιστούμε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων»

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Αξιότιμοι Πρυτάνεις και μέλη της Συγκλήτου,

Αν έχει σε ένα σημείο δίκιο το σκεπτικό όσων αμφισβητούν την υποχρεωτικότητα της δια ζώσης διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημική έξαρσης, αυτό δεν βρίσκεται στις λεκτικές ακροβασίες.
Βρίσκεται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, σύμφωνα με την οποία τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου είναι υπεύθυνα και αρμόδια να καθορίσουν πως θα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, η διδασκαλία, η εξέταση και η βαθμολόγηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε ακαδημαικές, υγειονομικές και άλλες συνθήκες.

Από όσο μπορώ να θυμάμαι, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το υπουργείο καταλύει με τόσο ωμό και άκομψο τρόπο την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων,, επικαθορίζοντας με κανονιστικό τρόπο και με τέτοια λεπτομέρεια τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από τα θεσμικά μας όργανα, Πρυτανικές Αρχές, Σύγκλητο, Κοσμητείες και Προέδρους, να αναλάβουν τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης του ΑΠΘ και να ορθώσουν το ανάστημα απέναντι στη δια νόμων κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαικής αυτοδιοίκησης.
Με την απλή λογική ότι ουδείς γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τις συνθήκες διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδίως σε καρό υγειονομικής κρίσης, από τους ίδιους τους διδάσκοντες.
Αυτή θα είναι η μέγιστη προσφορά που σήμερα μπορούν να προσφέρουν τα θεσμικά μας όργανα στο θεσμό που υπηρετούν.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Γιάννης Α. Μυλόπουλος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)