to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:23 | 27.07.2012

left.gr

Πολιτισμός

Να ξεκαθαρίσει το θέμα των οροθετικών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα της δίωξης και διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών επαναφέρει με ερώτησή της στον Υφυπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.


Η βουλευτής επισήμανε την αντίφαση στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές, το γεγονός δηλαδή πως από τη μια τους καταλογίζεται ότι εκδίδονταν χωρίς να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις (επομένως δεν γνώριζαν ότι ήταν φορείς του HIV), ενώ από την άλλη κατηγορούνται ότι εν γνώσει τους μετέδιδαν τον ιό. 

Η επιχείρηση εναντίον τους παίρνει ακόμη προκλητικότερα χαρακτηριστικά, όσον αφορά τον δημόσιο διασυρμό επί των γυναικών, γεγονός που οδήγησε στην παρέμβαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία «βαρύτατη προσβολή του κράτους δικαίου και εκμηδένιση της ανθρώπινης αξίας που υποβαθμίζει τον πολιτισμό μας».

Την ίδια στιγμή η παροιμιώδης ολιγωρία του υπουργείου ενώπιον όσων καταγγέλλουν η Εθνική Επιτροπή και κοινωνικοί φορείς ματαίως προσπαθεί να αποδοθεί στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Η υποκρισία του Υπουργείου δεν έχει τέλος αφού με την πρόφαση της εξονυχιστικής μελέτης του θέματος, η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών παρατείνεται.

Το θέατρο του παραλόγου δεν σταματά εδώ, καθώς η πολιτεία επιχειρεί να οικειοποιηθεί, με ένα πρωτοφανές τέχνασμα, την κινητοποίηση φορέων όπως η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης και η ΜΚΟ «ΠΡΑΞΙΣ», παρουσιάζοντας ως ενέργειες της πολιτείας τις πιέσεις που ασκούν στην πολιτεία κοινωνικοί φορείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι φορείς καταγγέλλουν την καθυστέρηση της χορήγησης θεραπείας για το HIV, την έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, εσωρούχων κλπ.

Τέλος τα λεγόμενα του Υφυπουργού περί των συνθηκών δίωξης και κράτησης των διωκόμενων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις του Υπουργό ότι θα ερευνηθεί το θέμα και θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να βελτιωθούν οι χείριστες συνθήκες κράτησης των γυναικών αλλά και να πάψει η ασθένειά τους να αντιμετωπίζεται ως έγκλημα. Απαραίτητη κρίνεται και ανάκληση των δημοσιευμένων φωτογραφιών τους στο Διαδίκτυο, εφόσον η αντιμετώπιση αυτή προσβάλλει κατάφωρα τις κρατούμενες, αποτελεί δε σημάδι έκπτωσης για τον πολιτισμό μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)