to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 16.06.2012

πηγή: https://left.gr/91

Οικονομία

Να στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα

Οι σαράντα ημέρες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις κατέγραψαν μια ισχυρή πολιτικοποίηση της κοινωνίας.


Οι μνημονιακές δυνάμεις επιχείρησαν να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο με τον φόβο και την τρομοκρατία. Συνάντησαν, όμως, την αντίσταση των πολιτών, γεγονός που θα εκφραστεί αύριο στις κάλπες.

Η πρώτη ήττα των μνημονιακών δυνάμεων συνετελέσθη αυτές τις μέρες, καθώς η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και εξανάγκασε αυτούς που μέχρι προχθές υπερηφανεύονταν με τις υπογραφές τους στο Μνημόνιο, να ψελλίζουν περί "επαναδιαπραγμάτευσης".

Επαναδιαπραγμάτευση, όμως, δεν μπορούν να κάνουν εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα προς την υποτέλεια ή οι, έστω κατ' αποτέλεσμα, υπηρέτες των δανειστών. Τα κόμματα του δικομματισμού ανήκουν σε μια εποχή που έχει περάσει. Οι εκλογές έχουν διακύβευμα όχι μόνο την ακύρωση του Μνημονίου, αλλά και την ακύρωση των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν τη χώρα στην κοινωνική χρεωκοπία.

Αλλαγή σελίδας προδιαγράφεται στην Ευρώπη, όπου η κρίση απειλεί την ίδια την ύπαρξη του ευρώ. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή βαρυσήμαντη κοινή εμφάνιση Μόντι - Ολάντ, όπου καταγράφεται θετικό άνοιγμα.

Όσοι θέτουν εκβιαστικά διλήμματα "μέσα ή έξω απ' το ευρώ", το λιγότερο αποδεικνύονται επαρχιώτες, ανίκανοι δηλαδή να συλλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών. Είναι όμως και ιδιοτελείς, διότι με τον εκβιασμό περί ευρώ επιχειρούν να ακυρώσουν τη δημοκρατική δυνατότητα των πολιτών να επιλέξουν ανάμεσα σε αντίπαλα πολιτικά προγράμματα. Το πραγματικό δίλημμα, όπως διαμορφώνεται από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είναι: "ισότιμη θέση της Ελλάδας σε μια Ε.Ε. της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή πτωχοπροδρομική συμμετοχή στην αυλή του γερμανικού εθνικισμού και θύματα του επιθετικού τμήματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου;".

Η απάντηση προϋποθέτει επιλογή της ελπίδας έναντι του φόβου, της δημοκρατίας έναντι του αυταρχικού μοντέλου διακυβέρνησης, της ανοικτής κοινωνίας έναντι της κλειστοφοβικής αυτοαναφορικότητας, του αλληλέγγυου δημόσιου έναντι του εγωιστικού ιδιωτικού.

Γύρω από τη μάχη για την έξοδο από την οικονομική κρίση διακυβεύεται αντιπαράθεση αξιών. Γι' αυτό η λύση θα είναι προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Θα προκύψει με εμπιστοσύνη στη λαϊκή συμμετοχή και όχι με τη συκοφάντηση του λαϊκού παράγοντα ως λαϊκιστικού. Θα προκύψει από την ενότητα της Αριστεράς και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και όχι από την προσχηματική περιχαράκωση πέριξ δήθεν της "λαϊκής εξουσίας".

Το αυριανό μήνυμα αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Στη μικρή Ελλάδα έλαχε ο κλήρος να είναι το πρώτο "πειραματόζωο" της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Αν οι πολίτες ξεπεράσουν τον τρόμο τους και απορρίψουν με σταθερότητα την πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία, τότε με την ψήφο μας θα ανοίξουμε τον δρόμο για τη δημοκρατική επαναθεμελίωση της Ευρώπης.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)