to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 31.10.2015

Κοινωνία

#OpenEUborders - Μεγάλη πορεία στον Έβρο για να γκρεμιστεί ο φράχτης και να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η πορεία στις Καστανιές ενάντια στον φράχτη του Έβρου - Διαδηλωτές απ' όλη την Ελλάδα απαίτησαν ασφαλή δίοδο για τους πρόσφυγες ως μόνη λύση για να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο - Με δακρυγόνα προσπάθησε η αστυνομία να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον φράχτη


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα στην πορεία με σύνθημα "Να σταματήσουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο, να γκρεμίσουμε τον φράχτη του Έβρου", που διοργάνωσε στις Καστανιές Έβρου το Συντονιστικό Ενάντια στον Φράχτη του Έβρου. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα.

Οι διαδηλωτές έφθασαν στην περιοχή με λεωφορεία και Ι.Χ. για να δώσουν το παρών στην πορεία.

Γύρω στις 5.30, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών για να μην παραβιαστεί η "κόκκινη γραμμή" που θεωρείται στρατιωτική περιοχή. Αυτό δεν πτόησε καθόλου τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, οι οποίοι συνέχισαν την πορεία τους μέσα στις Καστανιές.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της πορείας, η αστυνομία όπως μετέδωσε το alterthess.gr, είχε σταματήσει τα λεωφορεία που μετέφεραν τους διαδηλωτές για να τους ενημερώσει ότι θα τους ακολουθήσει μέχρι τις Καστανιές αλλά και ότι ο φράχτης του Έβρου βρίσκεται σε ζώνη του στρατού και απαγορεύεται η διέλευση.

 
 
  • Πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην περιοχή του Έβρου με αίτημα να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν συλλογικότητες και οργανώσεις από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της περιφέρειας, ενώ το κάλεσμα οργανώνει το Συντονιστικό ενάντια στον φράχτη του Έβρου.

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ξεκίνησαν τα λεωφορεία από την Αθήνα, νωρίς το πρωί τα λεωφορεία ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη ενώ το μεσημέρι έφτασαν στην Κομοτηνή, ενώθηκαν με τους διαδηλωτές της πόλης και συνεχίζουν το ταξίδι τους για τον Έβρο. 

«Να σταματήσουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο, να γκρεμίσουμε το φράχτη του Έβρου» είναι το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης, ενώ στο κάλεσμα του συντονισμού μεταξύ άλλων τονίζεται «Ο Φράχτης του Έβρου δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο του αποκλεισμού, της δαιμονοποίησης του «ξένου» και της πάση θυσία προστασίας της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων».

Συνεχής ενημέρωση για την πορεία:

Η ανακοίνωση του Συντονιστικού ενάντια στο φράχτη του Έβρου:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τους βομβαρδισμούς της Δύσης, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τη φονταμενταλιστική φρίκη και ξεριζωμένοι από την ακραία φτώχεια και την «ανάπτυξη» των πολυεθνικών, παλεύουν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ευρώπη. Οδηγούνται σε έναν αγώνα επιβίωσης και αναζήτησης μίας ζωής με ειρήνη και αξιοπρέπεια. Χιλιάδες απ’ αυτούς, πνίγονται στα παράλια της Μεσογείου, αλλά και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στα ευρωπαϊκά κράτη ζωντανοί, έρχονται αντιμέτωποι με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις φασιστικές/ρατσιστικές επιθέσεις, την αστυνομική βία και την κερδοσκοπία ή αντιμετωπίζονται σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, έτοιμο για εκμετάλλευση.

Παρ’ όλη την υποκριτική επίκληση ενός δήθεν ανθρωπισμού, οι ηγέτες της Ευρώπης επικεντρώνονται στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, στην αύξηση του στρατού και της Frontex, στα κέντρα κράτησης, στις απελάσεις και στις επαναπροωθήσεις, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης-Φρούριο.

Ο Φράχτης του Έβρου δεν αποτελεί μόνο το σύμβολο του αποκλεισμού, της δαιμονοποίησης του «ξένου» και της πάση θυσία προστασίας της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. Αποτελεί την αιτία όλων αυτών των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από την ολοκλήρωση του φράχτη οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Δημιουργήσαμε το Συντονιστικό ενάντια στον Φράχτη του Έβρου για να γκρεμίσουμε τον φράχτη, να ανοίξουμε τα σύνορα, να σταματήσουμε την ανθρώπινη τραγωδία στη Μεσόγειο. Συλλογικότητες και άτομα συναντηθήκαμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ο καθένας και η καθεμία με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και αναλύσεις, αλλά με την κοινή πεποίθηση ότι είναι ζήτημα της κοινωνίας και των κινημάτων να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη των αιματοβαμμένων συνόρων. Οι συνελεύσεις του Συντονιστικού είναι ανοιχτές με αμεσοδημοκρατικές και οριζόντιες διαδικασίες και επιδιώκεται ο συντονισμός και η συνεργασία τόσο με αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφού το ζήτημα των συνόρων ξεπερνά τα όρια της χώρας.

Δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο. Όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων.

Γι’ αυτό καλούμε το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, σε Πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα.

. Ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες
. Χαρτιά σε όλους – Καμία απέλαση
. Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης
. Ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο
. Η αλληλεγγύη μας να γκρεμίσει τον φράχτη και τα σύνορα

ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΧΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

(στο συντονιστικό συμμετέχει και η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης)

Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 08:00 π.μ. από Άγαλμα Βενιζέλου

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά: Κρατήσεις θέσεων από Αθήνα:694201991369878050806947051512

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)