to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 04.06.2013

Πολιτική

Να σταματήσουμε κάποτε, τα εκφυλιστικά φαινόμενα των συνεδρίων μας!

Του Τάσου Παπαζαχαρία*


- Το συνέδριο είναι το ανώτερο όργανο του κόμματος. Πρέπει και επιβάλλεται να το προστατεύουμε και να του προσδίδουμε την πρέπουσα σοβαρότητα και την ανάλογη αίγλη.

- Όμως, στη μακρόχρονη κομματική μου ζωή και στα αναρίθμητα συνέδρια που έχω πάρει μέρος, κάθε φορά διαπιστώνω και κάποια πράγματα που: μου προκαλούν τα αισθήματά μου, μου πληγώνουν τις ελπίδες μου, μου τραυματίζουν τα όνειρά μου.

- Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά αποφασίζω να γράψω λίγα λόγια γι' αυτά που δεν αρμόζουν σε συνέδριο αριστερών ανθρώπων, αλλά λίγο οι δουλειές, λίγο ο χρόνος, αρκετά οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής μου αποσπούν τη προσοχή και έτσι μένω μόνο στις προθέσεις.

- Τούτη τη φορά, επειδή τούτο το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας, είναι πολύ πιο σημαντικό από κάθε άλλο, αφού είναι συνέδριο ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το οποίο κόμμα η κοινωνία μας περιμένει και ελπίζει πολλά, άντεξα στις σειρήνες της καθημερινότητας και αποφάσισα να γράψω.

- Δεν ξέρω όμως από πού να ξεκινήσω! Δεν ξέρω ποιο είναι πρωτεύον και ποιο είναι δευτερεύον! Ποιο είναι το ουσιώδες και ποιο το επουσιώδες! Εγώ όμως θ' αρχίσω και ο αναγνώστης ας τα βάλει από μόνος του στη σειρά που πρέπει.

1. Όταν στο τέλος του συνεδρίου ψηφίζουμε για τα όργανα του κόμματος και κυρίως για την Κεντρική Επιτροπή, δυστυχώς δεν ψηφίζουν όλοι οι σύνεδροι. Γιατί λόγω των πολλών ενστάσεων επί της διαδικασίας και των διαφόρων προτάσεων και κειμένων που τίθενται υπόψη των συνέδρων, περνάει η ώρα, τελειώνουν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, των πλοίων, των τρένων και των αεροπλάνων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να φύγουν πολλοί σύνεδροι από μακρινές περιοχές, να μην ψηφίζουν και έτσι να αλλοιώνεται το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών σε σχέση με τον αριθμό των συνέδρων!

2. Όταν συντάσσονται τα ψηφοδέλτια, συμβαίνει ένα σχετικό αλαλούμ! Σύνεδροι που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν και σύνεδροι που δεν επιθυμούν βλέπουν το όνομά τους στους υποψήφιους!

3. Όταν αρχίζει η σταυροδοσία, αρχίζει και το πάρε-δώσε! Υποψήφιοι με περίσσιο θάρρος περιφέρονται ανάμεσα στους συνέδρους και επικαλούμενοι την όποια γνωριμία ή την εντοπιότητα, εκλιπαρούν για έναν σταυρό, ποντάροντας στα αισθήματα και στις ευαισθησίες των συνέδρων!

4. Και τέλος, οι πολυάριθμοι υποψήφιοι, που συντελούν στην υπερμεγέθυνση των ψηφοδελτίων και στη σμίκρυνση των γραμμάτων, καθιστούν μέχρι αδύνατη την επιλογή των προτιμήσεων, από εκείνους τους συνέδρους που είχαν την απερισκεψία να μη φροντίσουν για τον εφοδιασμό τους με τα κατάλληλα γυαλιά οράσεως!

5. Το χειρότερο είναι ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, καθίστανται ως αναγκαιότητα οι συμπράξεις και οι συμμαχίες μεταξύ των υποψηφίων, ενθαρρύνοντας τις λίστες ονομάτων, που κυκλοφορούν ευρέως μέσα στο εκλογικό σώμα, απαγορεύοντας στην ουσία την ελεύθερη επιλογή σταυροδότησης του εκλογικού σώματος!

- Με όλες τις παραπάνω, και ποιος ξέρει με πόσες ακόμη, άσχημες προϋποθέσεις, η εκλογή των οργάνων δεν γίνεται με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια, εφόσον κανείς δεν γνωρίζει, όσο και όπως θα πρέπει, κανέναν υποψήφιο!

- Η λύση λοιπόν είναι η εκλογή του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος να γίνεται από τις περιφερειακές συνδιασκέψεις, που είναι 13 τον αριθμό σε όλη τη χώρα, αναλογικά σε αντιπροσώπους, με βάση την κομματική δύναμη της κάθε περιφέρειας και όχι μόνο!

- Η διαδικασία της εκλογής σ' αυτό το επίπεδο, της περιφέρειας, είναι η καλύτερη, η πιο αντικειμενική, η πιο αμερόληπτη και προπαντός, σ' αυτό το επίπεδο της περιφέρειας, αποφεύγονται οι λίστες και το εκλογικό σώμα έχει καλύτερη εικόνα για κάθε υποψήφιο, ως προς τις γνώσεις του, τη δράση του και προπαντός των πιστεύω του, των αξιών του και των αρχών του!

- Πιστεύω, ότι με αυτό τον τρόπο εκλογής της κεντρικής επιτροπής, εκτός από τις ανωτέρω θετικές επιπτώσεις, δίνουμε την πρέπουσα σημασία στην ανάδειξη στελεχών στην περιφέρεια, απαραίτητων για την αμφίδρομη ενημέρωση του κόμματος, που είναι προϋπόθεση για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του!

- Δεν θα προχωρήσω σε περισσότερα ζητήματα σχετικά με ένα καλύτερο συνέδριο του κόμματός μας τούτη τη φορά, για να μη γίνω βαρετός και προπαντός να μην πελαγοδρομήσω τον αναγνώστη. Θα αρκεστώ στο ανωτέρω θέμα, που με στεναχωρεί κάθε φορά, από τα όσα βλέπω και από τα όσα συμβαίνουν και που δεν αρμόζουν σε ανθρώπους για τους οποίους πιστεύω ότι είναι οι πιο αξιόλογοι, οι πιο προβληματισμένοι, οι πιο αξιοπρεπείς της κοινωνίας μας!

* Ο Τάσος Παπαζαχαρίας είναι μέλος της Ν.Ε. Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ

www tasospapazax.blogspot.com

Από Αυγή 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)