to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 08.02.2023

Κοινωνία

Να σταματήσει ο αποκλεισμός των αποφοίτων Ιατρικής από τα διδακτορικά ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την άμεση τροποποίηση της διάταξης που αποκλείει τους απόφοιτους των Ιατρικών από την εκπόνηση διδακτορικού ζητούν η Μερόπη Τζούφη, ο Νίκος Φίλης και ο Ανδρέας Ξανθός με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.


Οι τομεάρχες Παιδείας και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως μεταξύ των πολλαπλών στρεβλώσεων του νόμου 4957/2022 για τα ΑΕΙ, το άρθρο 92 με τίτλο: «Προϋποθέσεις εγγραφής - Διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων» στερεί από του απόφοιτους των Ιατρικών τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, παρότι το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί 12 ακαδημαϊκά εξάμηνα και το πτυχίο αντιστοιχεί σε 360 πιστωτικές μονάδες.

Όπως τονίζουν, «η συγκεκριμένη νομοθέτηση φαίνεται να αγνοεί πως για τους απόφοιτους Τμημάτων ή Σχολών Ιατρικής, η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την προϋπόθεση κατοχής μεταπτυχιακού αποτελούσε μια διαδεδομένη πρακτική, εφόσον το προέβλεπε ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 92 του ν. 4957/2022, προβλέποντας ρητά τη συμμετοχή των αποφοίτων Ιατρικής στις αιτήσεις εκπόνησης διδακτορικής διατριβής ανεξάρτητα αν κατέχουν ή όχι μεταπτυχιακό δίπλωμα. Επίσης ζητούν από τη Νίκη Κεραμέως να απαντήσει αν η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί προϊόν «κακής» νομοθέτησης ή αποτυπώνει κυβερνητικές θέσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του τοπίου της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας.

Τέλος, καλούν την υπουργό Παιδείας να απαντήσει γιατί δεν έχει υπάρξει νομοθετική αλλαγή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Ιατρικών Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ, όπως και τι μέτρα θα λάβει για να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων, που αν και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δε μπόρεσαν να καταθέσουν υποψηφιότητα κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος λόγω του άρθρου 92;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)