to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 24.06.2021

Κοινωνία

Να σταματήσει το έγκλημα των pushbacks: Δράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Σάμο

«Eπειδή το έγκλημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο δεν μπορεί να συνεχίζεται, επειδή δεν είναι δυνατόν να σιωπούμε απέναντι στην καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπισμού», όπως σημειώνει η πρόσκληση της Καμπάνιας #StopPushbacks - Διαμαρτυρία σε Αθήνα (Σύνταγμα, Παρασκευή 25/6 στις 6 μ.μ.), Θεσσαλονίκη (Κυριακή 27/6, 8.00μμ στις Ομπρέλες), Χίο, Σάμο και άλλες πόλεις


Η εβδομάδα δράσεων ενάντια στις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και τον Έβρο (δείτε και τη σημερινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας) είναι σε εξέλιξη, και από την Παρασκευή θα κορυφωθεί με δράσεις και διαμαρτυρίες σε Σάμο, Χίο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

«Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων από μια περιθωριακή ή/και περιστασιακή πρακτική στο παρελθόν, σε βασικό εργαλείο συνοριακής και μεταναστευτικής της πολιτικής. Η πολιτική αυτή παρότι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, της Σύμβασης της Γενεύης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απολαμβάνει την περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένη στήριξη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών της, όπως της Φρόντεξ», σημειώνει στη σελίδα της stoppushbacks.wordpress.com η Καμπάνια ενάντια στις επαναπροωθήσεις #StopPushbacks.

Επισημαίνει δε ότι «πέρα από τις προσχηματικές διαψεύσεις και την υποκριτική “ανησυχία” της Ε.Ε., η έκταση και ο αριθμός των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο και το Αιγαίο, οι χιλιάδες μαρτυρίες και τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία από τέτοιες επιχειρήσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι μετά το 2015 οι επιχειρήσεις βίαιων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο αποτελούν μια συστηματική, σχεδιασμένη και με αδρή χρηματοδότηση πολιτική».

Aπέναντι σε αυτό το διαρκές έγκλημα η Καμπάνια ενάντια στις επαναπροωθήσεις καλεί στις παρακάτω δράσεις σε πόλεις και νησιά:


Σάμος
• Πέμπτη 24/6 – 7.00μμ – Συνάντηση Πλατεία Σοφούλη για μουσική πορεία, εγκατάσταση μνημείου και θεατρικό δρώμενο.
• Παρασκευή 25/6 – 7.00μμ – Συνάντηση Πλατεία Πυθαγόρα και πορεία στο Βαθύ
• Σάββατο 26/6 – 8.30μμ – Προβολή ταινίας στο Παλαιό Σχολείο του Όρμου Μαραθοκάμπου, συζήτηση και συλλογική κουζίνα

Χίος
Παρασκευή 25/6 – 7.00μμ – Παρέμβαση με μικροφωνική και μουσική live στην Απλωταριά

Θεσσαλονίκη
Κυριακή 27/6 – 8.00μμ – Παρέμβαση με προβολή και μικροφωνική στις Ομπρέλες στη Νέα Παραλία

Αθήνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στα πλαίσια της πανελλαδικής εβδομάδας δράσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις, την Παρασκευή 25η Ιουνίου στις 18.00 στο Σύνταγμα

Το σχετικό event στο facebook:

https://fb.me/e/2eoNyNaYp

To event για την Αθήνα:

https://fb.me/e/K86UKYds

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)