to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 21.02.2013

left.gr

Πολιτική

Να παύσει κάθε δίωξη σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Θεσσαλονίκης


Ο Νίκος Καρανίκας, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Α` Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού και ενεργό μέλος των κοινωνικών κινημάτων της πόλης μας (κινήματα γειτονιάς, τοπικής αυτοδιοίκησης, υπεράσπισης ελεύθερων χώρων κ.α.)  συνελήφθη από την αστυνομία το πρωί της 20ης Φεβρουαρίου, μέρα γενικής απεργίας με τη διαδικασία του αυτοφώρου για  την κατηγορία της ανυποταξίας.


Ο  Νίκος Καρανίκας είναι αντιρρησίας συνείδησης και συνελήφθη τον Αύγουστο του 1995, περίοδος κατά την οποία δεν υφίστατο το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και από τότε διώκεται συνεχώς για το ίδιο αδίκημα (ανυποταξία).Τον Οκτώβριο του 1995 καταδικάστηκε  πρωτόδικα σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, η οποία όμως μειώθηκε από το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο (Δεκέμβριος 1995) σε ένα έτος με τριετή αναστολή. Στη διάρκεια της φυλάκισής του είχε υιοθετηθεί ως κρατούμενος συνείδησης από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε ένα ισχυρό κίνημα συμπαράστασης στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μετά την αποφυλάκισή του του επιδόθηκε χαρτί κατάταξης και  ακολούθως κατηγορήθηκε για λιποταξία, κατηγορία για την οποία απαλλάχθηκε από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το 2000. Να σημειωθεί ότι οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του για την αναγνώρισή του ως αντιρρησία συνείδησης και για εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας επειδή θεωρήθηκε ότι έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία (το χρόνο φυλάκισής του στις στρατιωτικές φυλακές από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1995)


Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης τονίζουμε ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρα πολιτική δίωξη  που εντάσσεται  στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων πολιτών της χώρας μας που αντιστέκονται στην εξαθλίωση και το αίσθημα υποταγής που θέλει να επιβάλλει η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση. Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει γίνει γνωστή για τις  παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης, γεγονός που συνιστά οπισθοδρόμηση σε σχέση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.  Τέλος, να σημειώσουμε ότι η διαδικασία του αυτόφωρου που ακολουθήθηκε για τον Νίκο Καρανίκα συνιστά μια διαδικασία ιδιαίτερα προβληματική που μέχρι τώρα δεν ακολουθούσαν οι διωκτικές αρχές. Αν αυτή γενικευτεί θα οδηγήσει στο να έχουμε ξανά κρατούμενους κατηγορούμενους για ανυποταξία.


Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και την παύση της δίωξης σε βάρος του αντιρρησία συνείδησης Νίκου Καρανίκα και καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης έξω από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης (λεωφ. Καυταντζόγλου, πίσω από την ΕΡΤ3), Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 9 π.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)