to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:48 | 15.01.2014

Διεθνή

«Να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης και να μας αφήσει ήσυχους»: Συγνώμη του ισραηλινού ΥΠΕΞ στον Τζον Κέρι για τα σχόλιά του

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ζήτησε συγνώμη την Τρίτη από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά τα επικριτικά σχόλια που φέρεται να έκανε σε βάρος του και τα οποία δημοσίευσε σε άρθρο της η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.


Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, ο Γιαλόν φέρεται να είπε ότι ο Κέρι ενεργεί «βάσει μιας ακατανόητης εμμονής και ενός μεσσιανικού αισθήματος» και ότι «δεν μπορεί να του διδάξει τίποτα για τη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους». «Το μόνο πράγμα που μπορεί να μας σώσει είναι εάν ο Κέρι κερδίσει το βραβείο ειρήνης και μας αφήσει ήσυχους», αναφέρεται στο άρθρο.

Ο Μοσέ Γιαλόν δεν αρνήθηκε τα επικριτικά του σχόλια, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα και προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Γιαλόν αρχικά δεν αντέδρασε στα όσα αναφέρονταν στο άρθρο, ωστόσο αργότερα άλλαξε τη στάση του όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου τον επέπληξε έμμεσα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Γιαλόν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την εκτίμησή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε μια δεύτερη ανακοίνωση στην οποία επαινούσε το έργο του Κέρι.

«Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ μοιράζονται ένα κοινό στόχο για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, οι οποίες συντονίζονται από τον υπουργό Κέρι», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στα εβραϊκά και τα αγγλικά, σύμφωνα με το Ρόιτερς. «Ο υπουργός Άμυνας δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει τον Κέρι και ζητά συγγνώμη εάν έγινε κάτι τέτοιο».

Ο Κέρι, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθεί να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου οι δύο πλευρές να αντιμετωπίσουν τα βασικά ζητήματα της μαινόμενης διαμάχης τους.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε νωρίτερα προσβλητικά και ανάρμοστα τα επικριτικά σχόλια του ισραηλινού υπουργού σε βάρος του Κέρι, ιδίως εάν ληφθούν υπόψιν οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.

Παρόμοια σχόλια έκανε νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ

Το σχετικό δημοσίευμα στη Γεντιότ Αχρονότ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)