to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να ολοκληρωθεί η εξυγίανση στα Λιπάσματα Καβάλας

Ξαφνικά εμφανίστηκαν, μετά από χρόνια σιωπής και αδιαφορίας, διάφοροι να ασχολούνται με τα λιπάσματα Καβάλας...


Ξαφνικά εμφανίστηκαν, μετά από χρόνια σιωπής και αδιαφορίας, διάφοροι να ασχολούνται με τα λιπάσματα Καβάλας, εννοώ εφημερίδες του γνωστού ομίλου που ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα των αγώνων για τη δικαίωση των 180 εργαζομένων που είχαν απολυθεί και επαναπροσλήφθηκαν, έκαναν την πάπια, εννοώ όψιμους δήθεν ενδιαφερομένους-βουλευτές της Ν.Δ. που αν όχι συναινούσαν με τις απολύσεις, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να ασκήσουν πελατειακές πολιτικές στην πλάτη των απολυμένων Καβαλιωτών. Όλοι αυτοί, εραστές της κάθε ανομίας, ξαφνικά μυρίστηκαν αίμα και έσπευσαν, μυρίστηκαν πάλι λάθος για μια υπόθεση που φτάνει, αισίως, στο ευτυχές τέλος της βιωσιμότητας της.

Ας πάμε λοιπόν στην υπόθεση:

Όταν τον Νοέμβριο του 2017 από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου της Α.Μ. Θράκης ο πρωθυπουργός της χώρας οριοθετούσε το πλαίσιο για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν προκύψει στα λιπάσματα Καβάλας, κανείς, εκτός από ελάχιστους, δεν πίστεψε ότι το τρίπτυχο που παρουσίαζε θα ήταν η λύση για το αδιέξοδο. Και όμως ένα μήνα και κάτι μέρες το πρώτο μεγάλο βήμα είχε πραγματοποιηθεί. Όλοι οι εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν και άνοιξε ο δρόμος.

Τι είχε πει όμως ο πρωθυπουργός; Ποιο ήταν το τρίπτυχο που είχε εξαγγείλει από την Κομοτηνή;

1. Επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που είχαν απολυθεί.

2. Εξυγίανση της επιχείρησης

3. Εξεύρεση νέου επενδυτή

Τον Δεκέμβριο (22.12.17) στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώθηκε και υλοποιήθηκε το πρώτο στοιχείο των παραπάνω εξαγγελιών. Οι εργαζόμενοι επανήλθαν στη δουλειά τους, ικανοποιήθηκαν οι οικονομικές τους απαιτήσεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να επανέλθουν στις ίδιες ή συναφείς με τις προηγούμενες θέσεις εργασίας τους. Είναι δεδομένο ότι σε ό,τι αφορά στην πλήρη και αρμονική ενσωμάτωση έχουν πολλά να γίνουν ακόμα, γιατί η ένταση ήταν πολύ μεγάλη και η όσμωση αποδείχθηκε ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, που ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση η τριμερής συμφωνία μεταξύ υπουργείου, επιχείρησης και εργαζομένων, βρίσκεται σε εξέλιξη και η εφαρμογή της παρακολουθείται από το υπουργείο Εργασίας. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει να γίνει επιτόπια (στην Καβάλα) νέα τριμερής συνάντηση, όταν ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος δηλαδή όταν κλείσει η όποια συμφωνία εξυγίανσης, δηλαδή όταν θα διασφαλιστεί η επιχειρηματική και εργασιακή βεβαιότητα.

Κλειδί για όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, μετά το καθοριστικό μέγεθος της αποκατάστασης της εργασιακής ειρήνης ήταν και είναι η υπόθεση της εξυγίανσης, δηλαδή το δεύτερο μέρος του τριπτύχου που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.

Η εξυγίανση της επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντικό μέγεθος γιατί θα ρυθμιστούν με ένα βιώσιμο και δημιουργικό τρόπο τα υπέρογκα χρέη της, χωρίς να χάσει το δημόσιο και οι συνδεδεμένοι με αυτό φορείς, έτσι ώστε να συνεχίσει με αποδοτικό, για όλα τα μέρη, τρόπο τη λειτουργία της που πανθομολογούμενα είναι χρήσιμη για την αγροτική οικονομία και όχι μόνο. Αποτελεί επίσης και ένα σημαντικό, το σημαντικότερο ίσως βήμα επενδυτικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή επίσης, η εξυγίανση, είναι το απολύτως απαραίτητο εργαλείο για τη διασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας για εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής.

Από όσο γνωρίζω οι διαδικασίες προχωρούν και όσον αφορά στα συμφέροντα του Δημοσίου, του ασφαλιστικού συστήματος και των εργαζομένων, είναι απολύτως εξασφαλισμένα ως ένδειξη ειλικρινούς συνεργασίας μέχρι σήμερα.

Το μόνο που απομένει είναι να επικυρωθεί η όποια συμφωνία από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, στις οποίες πρέπει να προσφύγει με το σχετικό σχέδιο το όποιο επενδυτικό σχήμα.

Με λίγα λόγια η ολοκλήρωση της εξυγίανσης και της νέας επενδυτικής πρωτοβουλίας αποτελεί νίκη της κυβέρνησης, νίκη των εργαζομένων και νίκη της νέας επιχειρηματικής αντίληψης που απαιτεί η ανάπτυξη όπως την οραματιζόμαστε.

Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη να προχωρήσει άμεσα γιατί η όποια καθυστέρηση θα είναι εις βάρος όλων των παραπάνω και θα δίνει τροφή σε όσους περιμένουν να μην προχωρούν σωστά οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

* Ο Ανδρέας Νεφελούδης είναι γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)