to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 04.04.2017

Πολιτισμός

Να μπει στη συμφωνία για το Brexit η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, γράφει ο Γκάρντιαν

«Η ίδια η ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, τους υποχρεώνει να βάλουν την επανένωση των Μαρμάρων στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Οσο για τη Βρετανία, αν προθυμοποιούνταν να δώσει πίσω τα κλεμμένα του Ελγιν θα κέρδιζε καλή θέληση [από τη μεριά της ΕΕ] καθώς και άλλες παραχωρήσεις. Η Βρετανία αφήνει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη τα μάρμαρά της», τονίζει σε σημερινό του άρθρο στον βρετανικό Guardian ο Τζέφρι Ρόμπερτσον


«Oύτε μια βδομάδα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, και ήδη η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις μοιάζει αισιόδοξη.  Το Σαββατοκύριακο, ανάμεσα σε διαξιφισμούς για το μέλλον του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μάικλ Χάουαρντ υπαινίχθη πως ένας τρόπος να διευθετηθεί το θέμα θα ήταν ένας πόλεμος με την Ισπανία», παρατηρεί σε άρθρο του στον έγκυρο βρετανικό Γκάρντιαν ο Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος προτείνει «να κάνουμε μια συμφωνία για το Brexit επιστρέφοντας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

Αφού επισημαίνει ότι τα άρθρα της συνθήκης της ΕΕ, ιδίως το 3 και το 167, «θέτουν το καθήκον της ανάγκης «να διασφαλιστεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης θα διαφυλαχθεί και ενισχυθεί», ο αρθρογράφος προσθέτει:

«Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα μισά είναι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ τα άλλα μισά, που άρπαξε από τον Παρθενώνα ένας Σκωτσέζος διπλωμάτης, κάθονται σε μια γκαλερί του Βρετανικού Μουσείου. Το να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexity η επιστροφή των Ελγινείων θα μπορούσε να aποτελέσει ευλογία για τη Βρετανία και θρίαμβο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς».

«Η επανένωση των Μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιτακτική ανάγκη, όχι τόσο για την Ελλάδα (οι πολίτες της είναι αμφίβολο αν έχουν καταγωγή από τον Περικλή), όσο για την Ευρώπη. Ενωμένα, θα συμβολίζουν μοναδικά το ξεκίνημα της πολιτισμένης ζωής στην Ευρώπη, 2.500 χρόνια πριν. Θα 'ναι σαν να ξαναφτιάχνουμε μια σκισμένη φωτογραφία, που δείχνει ανθρώπους να περπατούν και να μιλούν, να παίζουν και (κυρίως) να πίνουν. Ενωμένα στο μουσείο υπό τον Παρθενώνα, τα Μάρμαρα θα αποτελούν τον υψηλότερο καλλιτεχνικό αρχιτεκτονικό θησαυρό της ηπείρου», προσθέτει ο Τζ. Ρόμπερτσον, που κατόπιν κάνει μια μικρή αναδρομή στην αναμφισβήτητη κλοπή των Μαρμάρων, αλλά και στην μη υπεύθυνη διαχείρισή τους από το Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι ώρα να τα επιστρέψουμε, ως μέρος της διαπραγμάτευσης για το Brexit. (…) Θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση όπου όλοι κερδίζουν. Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επαινεθούν για ένα πολιτιστικό επίτευγμα, η Βρετανία θα λάβει όχι μόνο γενναίες εκπτώσεις, αλλά και ευγνωμοσύνη για μια πράξη με την οποία όλοι συμφωνούν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις», προσθέτει, και καταλήγει:

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι γραφειοκράτες του, καθώς και οι κυβερνήσεις ιδίως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, συχνά κάνουν λόγο στη σημασία της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Και δεν πρέπει να χασουν την ευκαιρία να την ενισχύσουν. Η ίδια η συνθήκη της ΕΕ, κατά τη γνώμη μου, τους υποχρεώνει να βάλουν την επανένωση των Μαρμάρων στο διαπραγματευτικό τραπέζι, και να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

 Οσο για τη Βρετανία, αν προθυμοποιούνταν να δώσει πίσω τα κλεμμένα του Ελγιν θα κέρδιζε καλή θέληση  [από τη μεριά της ΕΕ] καθώς και άλλες παραχωρήσεις. Η Βρετανία αφήνει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη τα μάρμαρά της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)