to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να μην υποτάσσεται η επιστήμη στις πολιτικές σκοπιμότητες της ΝΔ

Το Φθινόπωρο έφτασε. Όπως προκύπτει από όλα τα δεδομένα, βρισκόμαστε μπροστά στο αναμενόμενο, νέο, σφοδρό επιδημικό κύμα του κορωνοϊού. Τι έκανε και πώς αξιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ το χρόνο που κερδίσαμε;


Το 2020 σημαδεύεται από την εμφάνιση του Covid-19 στην καθημερινότητά μας. Ζήσαμε την έγκαιρη, επιτυχημένη, συγκριτικά με τις άλλες χώρες, προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο. Στο σύνολό της η κοινωνία, στο φόντο των τραγικών εικόνων από τη γειτονική μας Ιταλία και τις άλλες χώρες της Ευρώπης, πειθάρχησε στις προτάσεις των ειδικών.  Την Άνοιξη του 2020 με ανακούφιση βλέπαμε ότι κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για την βέλτιστη υποδοχή του νέου επιδημικού κύματος το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Φυσικό και επόμενο, ανέβηκε το κύρος της Ιατρικής Επιστήμης. Οι συμπολίτες μας, όλοι, περιμέναμε καθημερινά να ακούσουμε τη γνώμη και τις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων.

Την ίδια περίοδο, το καλό έως τέλειο επικοινωνιακό περιτύλιγμα, δεν μπόρεσε να καλύψει την επικοινωνιακή προσπάθεια εργαλειοποίησης και πολιτικής καπηλείας της επιτυχίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη. Όπως χαρακτηριστικά, έντεχνα κυκλοφορούσε «ευτυχώς για τους Έλληνες, τώρα στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης». 

Το Φθινόπωρο έφτασε. Όπως προκύπτει από όλα τα δεδομένα, βρισκόμαστε μπροστά στο αναμενόμενο, νέο, σφοδρό επιδημικό κύμα του κορωνοϊού. Τι έκανε και πώς αξιοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ το χρόνο που κερδίσαμε; Τα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας:

  • Άφησε το ΕΣΥ ανοχύρωτο. Δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού ή νοσηλευτή.

  • Άφησε τους πολίτες μόνους απέναντι στην ατομική τους ευθύνη.

  • Μόνους απέναντι στο συνωστισμό στα λεωφορεία και στο Μετρό.

  • Μόνους απέναντι στα διαγνωστικά τεστ που δεν συνταγογραφούνται.

  • Μόνους στα μέσα προστασίας και στις μάσκες που έγιναν ανέκδοτο για τα παιδιά μας στα σχολεία, που άνοιξαν φέτος με περισσότερους μαθητές ανά τάξη.

Αναγνωρίζοντας το ανεβασμένο κύρος των ειδικών επιστημόνων στην κοινωνία, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την αδράνεια, την ολιγωρία, τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες της, πίσω από τις οδηγίες των ειδικών.

Εύλογα διερωτάται κανείς:

Στο άνοιγμα του τουρισμού, ήταν πρόταση των ειδικών, τα διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, στις διαφορετικές πύλες εισόδου της χώρας;

Οι προϋποθέσεις για υποδοχή επισκεπτών από την Αγγλία, ήταν πρόταση των ειδικών; Ποια επιστημονικά κριτήρια επέβαλαν την αλλαγή τους μετά τον «εκβιασμό» για προϋποθέσεις επιστροφής προς την Αγγλία;

Για πόσους ανθρώπους /λεωφορείο μιλάνε οι προτάσεις των ειδικών;
Για πόσους μαθητές / αίθουσα;

Οι ειδικοί τι πρότειναν; Το άνοιγμα των γηπέδων στους φιλάθλους (Υφυπουργός Αθλητισμού) ή το κλείσιμο λίγη ώρα αργότερα (κ. Μητσοτάκης);

Μάσκες σε όλους τους χώρους των πλοίων ή αύξηση του ποσοστού πληρότητας λίγο αργότερα;

Ποια η θέση των επιστημόνων για τις εκκλησίες; Την ώρα μάλιστα που βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό Μητροπολίτης που συμμετείχε στη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, παρουσία και της Προέδρου της Δημοκρατίας;

Είναι μακρύς ο κατάλογος των ερωτήσεων που δημιουργούν οι κυβερνητικές επιλογές. Ωστόσο αξίζει να  κρατήσουμε ένα συμπέρασμα για τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί, που καταθέτουν τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απευθύνονται σε μια κοινωνία, εξαντλημένη οικονομικά, φοβισμένη από τις εικόνες της πανδημίας στην Ιταλία, κουρασμένη από όλα όσα έχει αντιμετωπίσει την τελευταία δεκαετία.

Δεν πρέπει η επιστημονική τους επάρκεια να χρησιμοποιείται για να καλύψει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Γιατί η κοινωνία μαζί με τις αντιφατικές κυβερνητικές επιλογές, θα αμφισβητήσει -ήδη αμφισβητεί ως ένα βαθμό- και τους επιστήμονες, εφ’ όλης της ύλης. Από την ύπαρξη του κορωνοϊού μέχρι τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Επομένως, οι ευθύνες των ειδικών στην κοινωνία είναι τεράστιες. Ανεξάρτητα από τους επικοινωνιακούς «λεονταρισμούς» του κ. Μητσοτάκη «βαράτε εμένα και όχι τον κ. Τσιόδρα», και τα σκονάκια «Βαρέστε τον Τσίπρα που τα βάζει με τον Τσιόδρα», οι ειδικοί επιστήμονες έχουν την κύρια ευθύνη για την προστασία του κύρους της Ιατρικής επιστήμης κι όχι την υποταγή στις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης της ΝΔ.

*Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερ. «Πατρίς» της Κρήτης, 3 -11-2020

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)