to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να μην παίζει με την Παιδεία η ΚΕΔΕ

Η τακτική των εμβαλωματικών λύσεων, που εξυπηρετούν δεκαετίες τώρα όχι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας αλλά μια ελληνικού τύπου νεοφιλελεύθερη πολιτική (βλέπε άκρατη διαπλοκή, πελατειακό κράτος και όχι μόνο), έχει συντελέσει ώστε η χώρα μας να βρίσκεται στην πολύ δύσκολη σημερινή κατάσταση.


Ευτυχώς η τακτική αυτή δεν συνεχίζεται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον πρώτο (ανιχνευτικό) χρόνο της κυβέρνησής του με τους ΑΝ.ΕΛΛ. προχώρησε και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις που κυρίως απεικονίζουν τη φιλοσοφία της Αριστεράς στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό κάθε φορά, όσο και αν πιέζεται από την εποπτεία των «θεσμών».

Γι’ αυτό, κάποια από τα μακριά χέρια του νεοφιλελευθερισμού, οι τοπικοί άρχοντες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., φρόντισαν να πάρουν απόφαση στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (1-3/12), σύμφωνα με την οποία ως βασική μεταρρύθμιση που αιτείται η ΚΕΔΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσιάζεται η διοικητική μεταφορά των νηπιαγωγείων στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε χρήματα και κοιτάμε να τα πάρουμε με κάθε τρόπο, με κάθε δικαιολογία, λένε επί της ουσίας αυτοί οι δήμαρχοι. Ακόμη και αν αυτή είναι η πιο κρίσιμη και ουσιαστική περίοδος για την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε παιδιού, όπως μας επισημαίνουν και πολύ σωστά οι νηπιαγωγοί.

Οι τοπικοί αυτοί άρχοντες μένουν παγερά αδιάφοροι στις ολέθριες συνέπειες που υπέστησαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με την εφαρμογή του Ν. 2880/2001.

Οταν μεταφέρθηκαν από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους γονείς να πληρώνουν για την προσχολική φροντίδα, τις υπηρεσίες των σταθμών και τις εργασιακές σχέσεις των βρεφονηπιοκόμων να υποβαθμίζονται.

Την ίδια τύχη θέλουν για τα νηπιαγωγεία οι δήμαρχοι που ζητούν σήμερα τη μεταφορά των νηπιαγωγείων στους δήμους;

Γνωρίζουν ότι το νηπιαγωγείο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι παιδοφυλακτήριο;

Γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα πολλών και μα­κροχρόνιων ερευνών έδειξαν ότι μικρό ποσοστό από παιδιά που αν και είχαν τύ­χει καλής προσχολικής αγωγής αντιμετώπισαν αργότερα μαθησιακά προβλή­ματα ή εκδήλωσε αντικοινωνική συμπεριφορά ή σταμάτησαν το σχολείο;

Οτι η προσχολική αγωγή επιτρέπει την πρώιμη ανίχνευση πιθανών δυσκολιών του μαθητή και έτσι αποτελεί πολύ σημα­ντικό εργαλείο στην πρόληψη της σχο­λικής εγκατάλειψης;

Οτι οι νηπιαγωγοί είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες που εργάζονται με παιδιά στη σημαντικότερη για την εξέλιξή τους ηλικία, οι οποίοι δεν μπορεί να βρίσκονται έξω από τον κεντρικό εθνικό εκπαιδευτικό σχεδιασμό, χωρίς παιδαγωγική καθοδήγηση και προγράμματα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, χωρίς επιμόρφωση;

Είναι προφανές ότι δεν τα γνωρίζουν ή δεν τους ενδιαφέρουν όλα αυτά. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτών των δημάρχων, πέρα από οικονομικά οφέλη σε βάρος γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα επωμιστούν τις συνέπειες μιας τέτοιας μεταφοράς, δεν προσδοκά κάτι άλλο από τη «μεταρρυθμιστική» της πρόταση.

Γιατί καμία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις μιας καλής προσχολικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να εξασφαλίσει και αυτό φάνηκε και από την προσχολική φροντίδα που ανέλαβε εδώ και 15 χρόνια.

*Υπεύθυνος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)