to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:16 | 27.02.2020

Διεθνή

Να μην κλείσουν τα σύνορα των χωρών της ΕΕ για τον κορωνοϊό προτείνει επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Οι εμπειρογνώμονες των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσω των συνόρων στο εσωτερικό της ΕΕ ανθρώπων με συμπτώματα του κοροναϊού θα ήταν αντιπαραγωγική για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος.


Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνάντησης, χθες, Τετάρτη, των εμπειρογνωμόνων των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας πως η θέση αυτή θα επανεξετάζεται κάθε εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως μέτρα καραντίνας γι' αυτούς που έχουν συμπτώματα θεωρούνται πολύ πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Ευρώπη. Οι εμπειρογνώμονες έδωσαν ωστόσο οδηγία να γίνονται «συστηματικοί» έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την εξάπλωση του κοροναϊού , δήλωσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Όλοι μας είμαστε πολύ ανήσυχοι για ό,τι συμβαίνει τώρα όσον αφορά την εξάπλωση του κοροναϊού», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της στο Λονδίνο. «Γνωρίζουμε ότι αυτό πραγματικά αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά φυσικά και για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε. «Αυτό, όμως, που πρέπει πράγματι να καταλάβουμε για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής είναι το ποιες είναι οι πιθανές μεσοπρόθεσμες συνέπειες, κάτι που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αντιδράσει η νομισματική πολιτική στο κοροναϊό, η Σνάμπελ δήλωσε: «Αν φανεί ότι ο κοροναϊός θα έχει διάρκεια… δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «έχουμε ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί».

Οι αγορές χρήματος έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περαιτέρω μείωση κατά 10 μονάδες βάσης των ήδη αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του έτους. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο δανεισμός στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο αυξήθηκε - όπως και τον Δεκέμβριο - με τον χαμηλότερο ρυθμό δύο ετών, πριν ακόμη οι ανησυχίες για τον ιό φθάσουν στα σημερινά επίπεδα.

Η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009

Οι ανησυχίες για τον κοροναϊό οδήγησαν τη BofA (Bank of America) να μειώσει σήμερα την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.

«Μειώσαμε την πρόβλεψή μας για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 στο 2,8% (από 3,2%). Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009», έγραψαν οικονομολόγοι της τράπεζας σε σημείωμά τους, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση που αναμένεται η παγκόσμια ανάπτυξη να είναι χαμηλότερη από το 3%.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημείωσαν ότι οι εκτεταμένες αποδιαρθρώσεις στην Κίνα είναι πιθανόν να πλήξουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι αδύναμες τουριστικές ροές θα είναι ένας ακόμη πλήγμα για την Ασία. Και περιορισμένες εξάρσεις (του κοροναϊού), όπως αυτή στην Ιταλία, είναι πιθανές σε πολλές χώρες, οδηγώντας σε περισσότερες καραντίνες και επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη. «Γι' αυτό, μειώσαμε τις προβλέψεις μας παντού», σημείωσαν.

Ο Ματέο Σαλβίνι ζητά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού και την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κοροναϊού

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι μετέβη πριν από λίγο στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο αρχηγός της Λέγκα με δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συνολική διαχείριση της κρίσης του κοροναϊού και ζήτησε την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε και της κυβέρνησής του. Στόχος του, ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον επόμενο Οκτώβριο.

Οι υπόλοιπες δυνάμεις της κεντροδεξιάς συμμαχίας βλέπουν θετικά την πρόταση αυτή, ενώ διατεθειμένος να την συζητήσει δείχνει και ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του μικρού κόμματος «Ζωντανή Ιταλία».

Κάθετα αντίθετα είναι τα Πέντε Αστέρια και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

«Εμείς θέλουμε να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της η Ιταλία και με τον Κόντε στην πρωθυπουργία αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί», υπογράμμισε ο Ματέο Σαλβίνι μιλώντας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και υποστηρίζοντας πως αυτή θα επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας του κοροναϊού.

«Η κυβέρνησή μου είναι και θα παραμείνει ενωμένη», απάντησε με νόημα ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζητά να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας λόγω της επιδημίας

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ζητά να κλείσουν όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας από τις 2 Μαρτίου έως τις επικείμενες εαρινές διακοπές σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε ομάδα δράσης που έχει συστήσει η κυβέρνηση για την ανακοπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τα νέα έγιναν γνωστά αφού μια γυναίκα που εργαζόταν ως τουριστική οδηγός βρέθηκε θετική στον νέο κοροναϊό για δεύτερη φορά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας Οζάκα, αποτελώντας την πρώτη τέτοια περίπτωση στην Ιαπωνία και ένα από τα πολύ λίγα περιστατικά παγκοσμίως εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού.

Το σχολικό έτος στην Ιαπωνία τελειώνει τον Μάρτιο και ύστερα από μία διακοπή ξεκινά και πάλι τον Απρίλιο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία έχει τώρα ξεπεράσει τα 200, σε σχέση με 186 αργά χθες. Στο νησί Χοκάιντο, το βορειότερο από τα κύρια νησιά της χώρας, επιβεβαιώθηκαν 13 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιών κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK. Η πόλη Οζάκα στη δυτική Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλοι οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά και τα γυμνάσια για δύο εβδομάδες από τις 29 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Τα 200 και πλέον κρούσματα είναι ξεχωριστά από τα 704 που αναφέρθηκαν από την εμφάνιση του ιού στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ένας 80χρονος πέθανε στο Χοκάιντο αφού προσβλήθηκε από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία να ανέρχεται σε οκτώ, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων από το κρουαζιερόπλοιο.

Παρόλο που η περίπτωση της γυναίκας στην Ιαπωνία που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό για δεύτερη φορά είναι το πρώτο τέτοιο γνωστό περιστατικό στη χώρα, μολύνσεις ανθρώπων για δεύτερη φορά από τον νέο κοροναϊό έχουν ήδη καταγραφεί στην Κίνα --ένας εξ αυτών στις 21 Φεβρουαρίου. Η επιδημία, που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του 2019, εξαπλώθηκε γρήγορα και σε μεγάλη έκταση, προσβάλλοντας περίπου 80.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 2.800, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η γυναίκα στην Οζάκα βρέθηκε θετική χθες αφού είχε πονόλαιμο και πόνο στο στήθος, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της επαρχίας Οζάκα, λέγοντας ότι είναι μια γυναίκα γύρω στα 40. Η γυναίκα βρέθηκε για πρώτη φορά θετική στα τέλη Ιανουαρίου και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 1η Φεβρουαρίου αφού ανάρρωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα χρειαστεί να εξετάσει τις λίστες ασθενών και να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας αυτών που έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ οι ειδικοί αναλύουν τις επιπτώσεις του να βρεθεί κάποιος θετικός στον ιό αφού έχει ήδη αναρρώσει.

«Μόλις κάποιος μολυνθεί από την ασθένεια, ενδέχεται ο ιός να παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό του και με σχεδόν ανύπαρκτα συμπτώματα, αν όμως βρει τον δρόμο προς τους πνεύμονες, τότε ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε ο Φίλιπ Τιέρνο καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλά δεν είναι γνωστά για τον νέο κοροναϊό. «Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν είναι διφασική (νόσος), όπως ο άνθρακας», πρόσθεσε, κάτι που σημαίνει ότι αφού η ασθένεια φαίνεται να υποχωρεί, επανέρχεται.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις προοπτικές να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο φέτος το καλοκαίρι, ο Τιέρνο δήλωσε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να αναβληθούν, εάν συνεχιστεί αυτό… Υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν πόσο εύκολο είναι να εξαπλωθεί ο ιός από τον έναν άνθρωπο στον άλλο».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης που είναι προγραμματισμένες στις 11 Μαρτίου για τα θύματα του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι του 2011, όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ιράν: Ο απολογισμός των νεκρών από τον κοροναϊό ανήλθε στους 26

Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει 26 θανάτους στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανουσέ Τζαλανπούρ, σύμφωνα με τον οποίo επτά επιπλέον θάνατοι έχουν σημειωθεί σε σχέση με χθες.

Κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Τζαλανπούρ δήλωσε πως καταγράφηκαν 106 νέα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στην επαρχία της Τεχεράνης και εκείνην της Γκιλάν (βόρεια) ανεβάζοντας στους 245 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στο Ιράν.

«Δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαστηρίων ανίχνευσης του Covid-19» αυξάνεται, και «έφθασε τα επτά [σήμερα] και θα φθάσει τα 15 μέχρι αύριο», πρέπει να αναμένουμε μια «ξαφνική αύξηση [του αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί] επειδή ο χρόνος αναμονής στα εργαστήρια θα μειωθεί», δήλωσε ο Τζαλανπούρ.

Ο αριθμός των «106 νέων κρουσμάτων» αποτελεί ως εκ τούτου την πιο μεγάλη ημερήσια αύξηση που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές μετά την επίσημη παραδοχή της άφιξης του ιού στο Ιράν, στις 19 Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα «ο συνολικός απολογισμός [της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας] είναι 245 κρούσματα εκ των οποίων 26 θάνατοι», δήλωσε ο Τζαλανπούρ.

Ο Τζαλανπούρ δήλωσε πως τα 106 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις επαρχίες της Τεχεράνης (38), της Γκιλάν (23), του Ισπαχάν (8), της Κομ (7), της Μαζανταράν (7), της Αρνταμπίλ (5), της Λορεστάν (3), της Σεμνάν (3), της Αλμπόρζ (3), του Ανατολικού Αζαρμπαϊιτζάν (2), της Κερμανσάχ (2) και της Χαμαντάν, της Γιαζντ, του Κουρδιστάν, του Δυτικού Αζαρμπαϊτζάν, της Χορασάν-ε-Ραζαβί (από ένα κρούσμα).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)