to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να μην εμπλακούμε

Τις γιορτινές ημέρες ξεδιπλώθηκε ταχύτατα μια νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση στη Μέση Ανατολή.


Τις γιορτινές ημέρες ξεδιπλώθηκε ταχύτατα μια νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση στη Μέση Ανατολή. Ένας Αμερικανός μισθοφόρος σκοτώθηκε στο Ιράκ, οι ΗΠΑ απάντησαν βομβαρδίζοντας και σκοτώνοντας δεκάδες Ιρακινούς, ένα πλήθος Ιρακινών επιτέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη και χθες τα ξημερώματα η Ουάσιγκτον με εντολή Τραμπ κλιμάκωσε δολοφονώντας στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Κασέμ Σουλεϊμανί, το Νο 2 του Ιράν, επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ιθύνοντα νου του πολέμου κατά του ISIS και «στρατηγό» κάθε άλλης ιρανικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αυτή η αλληλουχία γεγονότων που εκδηλώθηκαν μέσα σε ελάχιστο χρόνο συνιστά την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, αφού πρώτη φορά οι ΗΠΑ επισήμως δολοφονούν αξιωματούχο του Ιράν, και δη τόσο υψηλόβαθμο.

Η αντίδραση της Τεχεράνης είναι δεδομένη και αναμένεται σφοδρή. Αυτή η εκ πρώτης όψεως αντιφατική εξέλιξη -ο Πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Μ. Ανατολή- αναδιατάσσει εκ των πραγμάτων το σκηνικό.

Οι βασικοί παίκτες, Ιράν και Ισραήλ, βρίσκονται σε πολεμική ατμόσφαιρα, αλλά και οι άλλες χώρες της περιοχής, Ιράκ, Συρία, Σ. Αραβία, Υεμένη, Λίβανος, επηρεάζονται άμεσα, καθώς βρίσκονται σε διηνεκή πόλεμο σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Ο κίνδυνος μια γενικευμένης ανάφλεξης είναι παρών, άμεσος και σοβαρός για ολόκληρο τον κόσμο.

Η χώρα μας μέχρι σήμερα, με όλες τις κυβερνήσεις, έχει ακολουθήσει μια φιλειρηνική και ισορροπημένη πολιτική στα τεκταινόμενα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αποφεύγοντας να δημιουργήσει αχρείαστες εντάσεις και έχθρες. Προτίμησε πάντα να είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας και να μην παρασύρεται σε φιλοπόλεμες λογικές. Αυτό πρέπει να κάνει και σήμερα.

Από εκεί και πέρα σημασία θα έχει και ο λαϊκός παράγοντας, το αντιπολεμικό κίνημα που πρέπει να δημιουργηθεί και η κινητοποίηση των φιλειρηνικών πολιτών και δυνάμεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)