to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 16.10.2019

Κοινωνία

Iδιωτικοποίηση των νοσοκομείων προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος!

Νεοφιλελεύθερες αλλαγές για τη λειτουργία του ΕΣΥ, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού της χώρας, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, του επίσημου οργάνου του ΠΙΣ.


Μετά τη Σύνοδο όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας (Ολομέλεια των Προέδρων), ο ΠΙΣ προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τόσο στο δημόσιο Σύστημα Υγείας όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των παριστάμενων προέδρων και έχουν ως κεντρικό άξονα τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Αλλαγές στα νοσοκομεία

- Αναδιάταξη μονάδων υγείας

-Συνδιοίκηση Νοσοκομείων

-Συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου.

-Συγχώνευση μικρών Νοσοκομείων που γειτνιάζουν

-Μετατροπή μικρών μονάδων (Γενικών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας), σε μονάδες

-Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες, που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω Νοσοκομείου Αναφοράς.

-Ίδρυση νέων Νοσοκομείων όταν είναι απολύτως απαραίτητο (πχ ίδρυση Νοσοκομείου Παίδων στην Β. Ελλάδα).

-Ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών.

-Λειτουργία επιλεγμένων Δημοσίων Νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς σε ειδικά θέματα (πχ Καρδιοχειρουργικά, Μεταμοσχευτικά, Παιδοκαρδιολογικά Κέντρα κ.λπ)

-Λειτουργία Ειδικών Νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Κέντρων αποκατάστασης. Κέντρων αντιμετώπισης ασθενών τελικού σταδίου, συνδεδεμένων με ομάδα Νοσοκομείων.

Το ιατρικό προσωπικό

-Οι καθαρές και διαφανείς λύσεις που προτείνονται από τον ΠΙΣ θα έχουν τη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειονότητας των νοσοκομειακών ιατρών, αφού θα μπορούν να βελτιώσουν με νόμιμο τρόπο το εισόδημά τους, θα επιφέρουν βελτίωση της λειτουργίας και αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, θα διασφαλίσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και θα μειώσουν την παραοικονομία.

-Προτείνεται η υιοθέτηση του ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και της ευθύνης διαχείρισής του από τους Διευθυντές εκάστου τμήματος.

-Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των Δημοσίων Νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία

-Θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγειμε διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό του.

-Πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν

-Σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού.

-Παροχή ειδικών κινήτρων (οικονομικά, εξέλιξης κλπ) σε ιατρούς και νοσηλευτές για υπηρέτηση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

-Παροχή στις δομές του ΕΣΥ της δυνατότητας να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με Ιδιώτες ιατρούς μετά από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές καθοριζόμενες από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν.

-Θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, ιατρικού́ ή νοσηλευτικού προσωπικού́ εις «αναπλήρωσιν» (locum) ελλείποντος(ευρισκομένου εν αδεία, ασθενούντος, συνταξιοδοτηθέντος κλπ) προσωπικού, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονικής πρόσληψης.

Σφοδρές αντιδράσεις

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη σητν «Αυγή», την πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και την αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ (ιδίως στην περιφέρεια) και την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ στηλιτεύουν τα μέλη του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών, κάνοντας λόγο για εκσυγχρονιστικούς ακροβατισμούς του μειοψηφικού του προεδρείου, που θα απαντηθούν από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων γιατρών και το σύνολο της κοινωνίας που θα βρουν απέναντί τους.

«Η πρόταση αλλαγής των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ είναι τόσο απαρχαιωμένη και οπισθοδρομική, που επιστρέφει τη δημόσια περίθαλψη στην κατάσταση που επικρατούσε πριν το 1983, δηλαδή πριν την ψήφιση του Νόμου 1397/83 που θεμελίωσε το ΕΣΥ στη χώρα μας» αναφέρει δηκτικά ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Μετώπου Νοσοκομειακών Γιατρών στο Δ.Σ. του ΠΙΣ.

«Πρόκειται για εισήγηση που αντιγράφει πιστά τις δηλώσεις Κικίλια - Κοντοζαμάνη και το πρόγραμμα Υγείας της Ν.Δ.» αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και στις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό, που ανέρχονται στις 6.500, παρά προτείνει fast track διαδικασίες πρόσληψης των θέσεων που ήδη έχουν προκηρυχτεί.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «το προεδρείο του ΠΙΣ, λειτουργώντας ως λαγός, προτείνει 'να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις', τουτέστιν να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, όπως επίσης και την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αυτό που προτείνει το μειοψηφικό προεδρείο του ΠΙΣ είναι ουσιαστικά η κατάργηση του ΕΣΥ» τονίζει ο Δ. Βαρνάβας. Θέλουν αναφέρει, «να επαναφέρουν το ΕΣΥ στην κατάσταση πριν το 1983, όπου οι διευθυντές των κλινικών του ΕΣΥ θα τις χρησιμοποιούν σαν παραμάγαζα των ιδιωτικών τους ιατρείων, έχοντας ένα ιατρικό προλεταριάτο επιμελητών και ειδικευομένων που θα κάνουν τη 'λάντζα' γι' αυτούς, και συγχρόνως κάποιοι ιδιώτες θα επωφελούνται από κενά του συστήματος για να θησαυρίσουν κι αυτοί σαν γύπες πάνω στο μελλοντικό κουφάρι του ΕΣΥ».

Είναι σαφές, υπογραμμίζει ο Δ. Βαρνάβας, ότι «χαμένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πλειονότητα των γιατρών, αλλά και των λοιπών εργαζομένων του ΕΣΥ, οι οποίοι από μόνιμοι του Δημοσίου θα μετατραπούν σε μια νύχτα σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, με συνακόλουθη μείωση των αποδοχών τους. Όποιος θέλει αυξήσεις και αξιοπρεπείς μισθούς ας τους διεκδικήσει ιδιωτικά, θα είναι η εύλογη απάντηση» σημειώνει.

Εντέλει, σύμφωνα με τον Δ. Βαρνάβα, «οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι αφενός οι Έλληνες ασθενείς, που με αυτή την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ θα γυρίσουν στις εποχές της δεκαετίας του '50 και του '60, που έπρεπε να πουλήσεις ένα χωράφι για να κάνεις ένα χειρουργείο, και βέβαια οι σκληρά εργαζόμενοι γιατροί του ΕΣΥ, που θα δουν τους μισθούς και το εργασιακό περιβάλλον τους να καταρρέουν».

Τόνισε δε ότι «απέναντι στα σχέδια κατεδάφισης του ΕΣΥ θα δοθεί η απάντηση που αρμόζει όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ (που θα πρέπει άμεσα να αποφασίσουν σχετικά), ούτε από το υπουργείο Υγείας (που θα πρέπει τώρα να τοποθετηθεί σ' αυτά τα φληναφήματα), ούτε από την ΟΕΝΓΕ (η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει αντιδράσει), αλλά από τη μεγάλη μάζα των μαχόμενων έντιμων γιατρών και το σύνολο της κοινωνίας την οποία θα βρουν αντιμέτωπη».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)