to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 20.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Να κρατήσουμε ζωντανό το ΕΚΕΒΙ

Της Π. Κρημνιώτη





Σύσσωμος ο κόσμος του βιβλίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού και του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ χθες το απόγευμα στη Βουλή, στη διαβούλευση για την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Συνδικαλιστικοί φορείς, από αρχαιότερα σωματεία εκδοτών και βιβλιοπωλών, τον ΣΕΒΑ και τον ΣΕΚΒ, μέχρι τη νεότερη ΕΝΕΛΒΙ και μάλιστα διά των προέδρων τους, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου διά του αντιπροέδρου του, πνευματικά σωματεία όπως η Εταιρεία Συγγραφέων διά του προέδρου της Αλέξη Ζήρα, η τελευταία διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισάρη, αλλά και η πρώτη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Μυρσίνη Ζορμπά, εκπρόσωποι εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ, εκδότες, βιβλιοπώλες και γνωστοί συγγραφείς και ποιητές, όπως η Μάρω Δούκα, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Γιώργος Μπλάνας, ο Κώστας Καναβούρης, ο Ντίνος Σιώτης (και ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των Δεκάτων), η Έλενα Χουζούρη κ.ά. κατέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για την επιχειρούμενη ακύρωση της εθνικής πολιτικής βιβλίου από την τρικοματική κυβέρνηση έτσι όπως σηματοδοτείται από την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ.

Όμως και όλοι οι βουλευτές που ασχολούνται με τα θέματα πολιτισμού και παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί, προεξαρχόντων των Τάσου Κουράκη και Πέτρου Τατσόπουλου, που άνοιξαν τη συζήτηση. Η παρουσία των Θεανώ Φωτίου, Μαρίας Κανελλοπούλου, Έφης Γεωργοπούλου, ακόμα και του Παναγιώτη Κουρουμπλή, άφησαν να φανεί η ύψιστη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διατήρηση του φορέα υλοποίησης της εθνικής πολιτικής βιβλίου. Η διαβούλευση άλλωστε, όπως σημείωσαν, είναι το πρώτο βήμα προκειμένου μέσα από τον διάλογο με τους φορείς να βρεθεί η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του θέματος.

Τ. Κουράκης: Εξηγήσεις από τον υπουργό Παιδείας

Ενδεικτικό ωστόσο της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην εθνική πολιτική βιβλίου ήταν το περιστατικό που αφηγήθηκε ο βουλευτής Τάσος Κουράκης. Όταν, προχθές, έθεσε το ζήτημα στον υπουργό ΠΑΙΘΠΑ Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, εκείνος γύρισε στους συνεργάτες του ρωτώντας "Περί τίνος πρόκειται;". Προφανώς δεν είχε ιδέα, "ωστόσο οφείλει να μας δώσει εξηγήσεις" είπε ο κ. Κουράκης, επισημαίνοντας ότι η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάκληση της απόφασης Τζαβάρα.

Δυσάρεστο χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Πέτρος Τατσόπουλος το γεγονός ότι ο ύπουργός Παιδείας "δεν είναι καν ενήμερος για το τι είναι το ΕΚΕΒΙ που έκλεισε", σημειώνοντας ότι "οφείλουμε να ενημερώσουμε πλήρως την κοινή γνώμη για το τι είναι το ΕΚΕΒΙ, ότι ποτέ δεν ήταν μόνο κρατικοδίαιτος οργανισμός, αυτό ήταν το πρόσχημα για να τον κλείσουν". Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προγράμματα που έχει αναπτύξει το ΕΚΕΒΙ, σημείωσε ότι η Διεύθυνση Γραμμάτων υπάρχει χρόνια, "αλλά κανείς δεν ξέρει τι έχει κάνει". Το ΕΚΕΒΙ, είπε, "δεν ήταν άμοιρο σκανδάλων, όμως δεν έπρεπε αυτό να χρησιμοποιηθεί για το κλείσιμό του". Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο "έκτρωμα του φορολογικού νομοσχεδίου που φορολογεί τους συγγραφείς ως επιχειρηματίες".

Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό εντός και εκτός Βουλής προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης του ΕΚΕΒΙ, επισήμανε ο συντονιστής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Σωτήρης Σιώκος, διερωτώμενος τι κρύβεται πίσω απ' αυτή την απόφαση και ορίζοντας ως θέματα αιχμής για την εθνική πολιτική βιβλίου την ύπαρξη βιβλιοθηκών, την ανάπτυξη δικτύου βιβλιοφιλίας, τη διαρκή επικοινωνία με τους φορείς του βιβλίου της χώρας, αλλά και διεθνώς, και τη διασφάλιση των εργαζομένων σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή πρακτική.

Η ανάγκη ανάκλησης της απόφασης για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ δεν εκφράστηκε μόνο από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων Σωκράτη Καμπουρόπουλο, αλλά σχεδόν από όλους τους παρευρισκόμενους, εκτός των εκπροσώπων των συλλόγων εκδοτών, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα αγνόησης των οργάνων των εκδοτών, "σκανδαλώδους εύνοιας λίγων εκδοτών και συγγραφέων", ανυπαρξίας στοιχείων και αξιόπιστων στατιστικών για το βιβλίο εκ μέρους της τελευταίας διεύθυνσης του ΕΚΕΒΙ. Ωστόσο η τελευταία διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελησάρη ανέφερε ότι "πολλές φορές γίνεται κριτική χωρίς να γνωρίζουν. Ενδεχομένως το ΕΚΕΒΙ να μπορούσε να κάνει περισσότερα, ήταν έτοιμο να παρουσιάσει τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό του και με το δεδομένο της κρίσης αλλά δεν πρόφτασε". Κατηγόρησε το υπουργείο ότι "άφησε το Κέντρο να δουλεύει σε ακραίες συνθήκες" "χωρίς σταθερό προϋπολογισμό, χωρίς νομικό πλαίσιο, χωρίς κανονισμό λειτουργίας, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι εργαζόμενοί του χωρίς να μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις έργου και δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ". Αντίθετα, είπε, παρ' ότι "προειδοποιούσαμε ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου 2013 το ΕΚΕΒΙ, διαβεβαίωναν ότι θα δοθεί λύση".

Τέλος, η πρώτη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Μυρσίνη Ζορμπά ανέδειξε ότι "είναι πολιτικό πρόβλημα", θύμισε ότι το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά, αλλά και άλλα μέγιστα προβλήματα στον χώρο του βιβλίου, προκειμένου να δημιουργηθεί θεσμός ανάγνωσης και βιβλιοθηκών αφήνοντας πίσω μια ανύπαρκτη Διεύθυνση Γραμμάτων. Σημείωσε ότι "καταργείται μια πολιτική βιβλίου", υπογραμμίζοντας ότι "μια πολιτική βιβλίου μπορείς να την αλλάζεις, αλλά δεν πρέπει να την εξαφανίζεις. Είναι μεγάλη απώλεια, γιατί η ύπαρξη του ΕΚΕΒΙ θυμίζει στον κάθε Αρβανιτόπουλο αυτά που δεν κάνει στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής βιβλίου και του πολιτισμού".
tags: βιβλίο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)