to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να κάνουν τα κόμματα ένα βήμα πίσω, να κάνει το πολιτικό σύστημα ένα βήμα μπροστά

Η ιστορία γύρω από την ιδιωτική τηλεόραση δεν ξεκινά το 2015 – 2016, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα, 27 ολόκληρα χρόνια, λειτουργούσε σε καθεστώς προσωρινών αδειών, πράγμα που δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.


Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών χρησιμοποιούσαν καταχρηστικά τις δημόσιες συχνότητες, χωρίς να πληρώνουν τις ανάλογες εισφορές προς το ελληνικό δημόσιο. Την ίδια στιγμή λάμβαναν αφειδώς δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς τις απαιτούμενες τραπεζικές εγγυήσεις και τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν μπορούσαν και δε μπορούν να αποπληρώσουν.

Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης με κανάλια εθνικής εμβέλειας, είχαν αναπτύξει σχέσεις εξάρτησης και αλληλοεξυπηρέτησης με το τραπεζικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούσαν τότε στην πολιτική σκηνή –την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ– διαμορφώνοντας και τρέφοντας ένα πελατειακό και κρατικοδίαιτο σύστημα.

Η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είτε δεν θέλησαν, είτε δεν κατόρθωσαν, είτε δεν διανοήθηκαν καν να πράξουν. Νομοθέτησε και θα σεβαστεί απολύτως την απόφαση του ΣτΕ κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές όπου και όπως υποδεικνύει το ΣτΕ .

Τις τελευταίες μέρες στελέχη της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης που έχουν διατελέσει σε κορυφαίους υπουργικούς θώκους κατά το παρελθόν παραδέχονται δημόσια ότι η μη αδειοδότηση των καναλιών με διαγωνισμό για 27 χρόνια ήταν λάθος. Ας είμαστε καλοπροαίρετοι αλλά να μην θεωρηθούμε και αφελείς… Κάλιο αργά παρά ποτέ… Πάμε να δούμε τι κάνουμε σήμερα και για τα επόμενα χρόνια.

Να κάνουν τα κόμματα ένα βήμα πίσω για να μπορέσει να κάνει συνολικά το πολιτικό μας σύστημα και η δημοκρατία ένα βήμα μπροστά. Ήδη από τη διάσκεψη των Προέδρων την Δευτέρα 31/10, φάνηκε ότι η λογική κερδίζει έδαφος στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει και στον χώρο της μείζονος γνωρίζοντας ότι παρά τις σκληρές δημόσιες αντιπαραθέσεις υπάρχουν και σ´αυτή την πλευρά του κοινοβουλίου πρόσωπα που επεδίωκαν και επιδιώκουν τάξη και κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η επόμενη μέρα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου δεν θα είναι νίκη κομμάτων, αλλά νίκη της δημοκρατίας, των κανόνων, του πολιτικού συστήματος και της θωράκισής του απέναντι στα συμφέροντα. Το ΣτΕ στέλνει μήνυμα σε ΟΛΟΥΣ. Άμεση, συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ και τέλος στην 27ετή ανομία, με διαγωνισμό για νόμιμες άδειες. Εμείς σαν κυβερνητική πλειοψηφία κάνουμε και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να βρεθεί η λύση συναινετικά. Την προσεχή Πέμπτη μπορούμε να έχουμε ΕΣΡ και πλειοψηφία 4/5 αν δεν υπάρξουν προσχηματικές αρνήσεις.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)