to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να κάνουμε την κοινωνική πλειοψηφία πρωταγωνιστή του μέλλοντός της

Η ασφυξία που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δεν είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης ατυχιών, αλλά συνέπεια του στρατηγικού σχεδίου που υλοποιεί η κυβέρνηση, των προτεραιοτήτων που θέτει και των συμφερόντων που υπηρετεί


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διεξάγεται  σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει καταστεί κοινωνική αναγκαιότητα. Μια νέα ανθρωπιστική κρίση απειλεί την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, η διεθνής θέση της χώρας υποβαθμίζεται, καθώς από παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας μετακινείται, με απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, στην επικίνδυνη θέση του δεδομένου και πρόθυμου κομπάρσου.

Η ασφυξία που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δεν είναι αποτέλεσμα σύμπτωσης ατυχιών, αλλά συνέπεια του στρατηγικού σχεδίου που υλοποιεί η κυβέρνηση, των προτεραιοτήτων που θέτει και των συμφερόντων που υπηρετεί. Η κύρια προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επόμενες εκλογές.

Έχουμε σαφές σχέδιο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την ανάκτηση της εργασίας όχι μόνο με όρους αποκατάστασης ενός πλαισίου που υπήρχε και ξηλώθηκε αλλά και για την αναμέτρηση με σύγχρονες προκλήσεις, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με μόνιμο και σταθερό τρόπο, ως μηχανισμού αναδιανομής και εργαλείου κοινωνικής δικαιοσύνης, για την υποστήριξη των αναγκών της νέας γενιάς.

Έχουμε την αξιοπιστία για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, διότι πετύχαμε συγκεκριμένες νίκες υπέρ του κόσμου που εκπροσωπούμε την περίοδο της διακυβέρνησης. Αλλά και γιατί δεν είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια λογική διαρκούς αυτοδικαίωσης για την κυβερνητική μας θητεία. Γνωρίζουμε τους περιορισμούς που είχαμε, τους καταναγκασμούς που μας επιβλήθηκαν, τα λάθη που έγιναν και που δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά.

Η κοινωνία μάς παρακολουθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις εκλογές του 2019. Γι’ αυτό και οφείλουμε να είμαστε αντάξιοι του βλέμματός της. Αυτό δεν σημαίνει ότι κρύβουμε υπαρκτές διαφωνίες κάτω απ’ το χαλί. Στο συνέδριό μας συζητάμε ανοιχτά ζητήματα προγραμματικά, τακτικής και στρατηγικής, έχοντας όμως πάντα ως βασική έγνοια την κύρια μάχη που οφείλουμε να δώσουμε υπέρ της κοινωνίας. Γι’ αυτό και διεξάγουμε ένα συνέδριο αξιών και όχι αξιωμάτων. Είναι κρίσιμο λοιπόν να μην σπαταληθεί η ενέργεια του στελεχιακού δυναμικού στην καταγραφή συσχετισμών αλλά να μετουσιωθεί σε ικανότητα έκφρασης των κοινωνικών δυνάμεων που ζητούν πολιτική αλλαγή.

Το πέρας των εργασιών του συνεδρίου πρέπει να μας βρει σε τροχιά συνάντησης με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και τα κινήματα. Η διεύρυνση με τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε είναι απαραίτητη, όχι για την αριθμητική καταγραφή, αλλά διότι μόνο έτσι μπορούν αυτές οι δυνάμεις και οι ανάγκες τους να πρωταγωνιστήσουν πολιτικά,  να γίνουν πρωταγωνίστριες του μέλλοντός τους. Εξίσου απαραίτητη είναι και η διαρκής αμφίδρομη σχέση μαζί τους. Τροφοδοτούμε τους κοινωνικούς αγώνες και τροφοδοτούμαστε απ’ αυτούς, επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε. Διότι οι βαθιές κοινωνικές αλλαγές μόνο υπό την προϋπόθεση μιας τέτοιας σχέσης μπορούν τελικά να επιτευχθούν.

*Άρθρο της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην “ΑΥΓΗ της Κυριακής”

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)