to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να κάνουμε το μεγάλο βήμα όλοι μαζί για τον χώρο, για τη χώρα

Το κομματικό φαινόμενο όπως το γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα είναι σε κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ζούμε μια νέα ιστορική τομή, η οικονομική κρίση του 2008 αλλά και η πανδημία εγκαινιάζουν αναντίρρητα μια νέα περίοδο για τις κοινωνίες, τα κόμματα, τους πολίτες, την ίδια την πολιτική.


Κανένα σύστημα εκλογής δεν είναι τέλειο αλλά και η σημερινή λειτουργία του εκλεκτορικού σώματος με μέτρο εκλογής και σταυροδοσία έχει δείξει το όριό της διαχρονικά.

Ας προβληματιστούμε, σχετίζεται, μεταξύ άλλων παθογενειών, η κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης με τη δομή και τη λειτουργία των κομμάτων; Ας μελετήσουμε τι κάνουν οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πολλοί επιλέγουν να πάνε σε πιο συμμετοχικά και διαδραστικά μοντέλα λειτουργίας σε σχέση με το παρελθόν, να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, να εμπιστευθούν περισσότερο την κομματική βάση για τις καθοριστικές αποφάσεις, να δώσουν ρόλο στους φίλους του κόμματος. Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα κάνει και μια τομή στον τομέα της ισότητας φύλων καθώς για πρώτη φορά θεσπίζει την ισόποση εκπροσώπηση των δυο φύλων στα συλλογικά όργανα.

Ποιος περιμένει στις μέρες μας τη συνεδρίαση της οργάνωσης για να ενημερωθεί; Τα διαβάζει, τα βλέπει, τα καταλαβαίνει όλα από την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου. Εκεί πρέπει να έχει και τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, να διαμορφώνει, να συναποφασίζει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση του πολίτη με την πολιτική. Θέλουμε να αμβλύνουμε και να γεφυρώσουμε την απόσταση που χωρίζει τον κομματικό από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρόταση Τσίπρα δεν έχει σχέση με την επίφαση δημοκρατίας μια φορά στα τέσσερα χρόνια, όχι τα μέλη, αλλά οποιοσδήποτε βλέπει φως, να μπαίνει, να ψηφίζει τον αρχηγό του κόμματος και να φεύγει. Το επιλέγουν άλλα κόμματα και είναι δικαίωμά τους. Μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Το νέο μοντέλο οργάνωσης κόμματος στο οποίο πιστεύουμε ρίχνει βάρος στην καθημερινή συμμετοχή και την ισχυροποίηση του κόμματος, στη δημοκρατία.

Δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε απόψεις και πρέπει να συζητάμε σε συντροφικό κλίμα. Δεν θεωρώ ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε κόμμα των celebrities, κάτι τέτοιο όμως σίγουρα θα αποφευχθεί αν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν εκλεγεί από τον κοινωνικό και εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ ήταν ex officio μέλη του οργάνου και εκτός της εκλογικής διαδικασίας. Ένας υπαρκτός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειδική πρόνοια είναι η ισόρροπη εκπροσώπηση της περιφέρειας.

Να κάνουμε το μεγάλο βήμα όλοι μαζί στην επόμενη μέρα, για να μπορέσουμε να εκφράσουμε, να εκπροσωπήσουμε, να οργανώσουμε, την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία των πολιτών που θέλουν πολιτική αλλαγή, που επιδιώκουν μια νέα αρχή για τον χώρο, για τη χώρα.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών, τομεάρχης Εσωτερικών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)