to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 19.05.2014

leftist

Πολιτική

Να κάνουμε το επόμενο βήμα – Αθήνα και Αττική δείχνουν το δρόμο

Στην πιο μεγάλη περιφέρεια και τον πιο μεγάλο δήμο της χώρας, όπου εκ των πραγμάτων η ψήφος είναι πιο πολιτική, η Ρένα Δούρου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.


Θα ήταν σοβαρό λάθος να επιχειρήσει κανείς την εξαγωγή πλήρων πολιτικών συμπερασμάτων από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όχι μόνο γιατί έτσι κι αλλιώς η συνολική εικόνα θα διαμορφωθεί όταν εκλεγούν όλοι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, αλλά γιατί ειδικά αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν άρρηκτα συνδεθεί με τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής. Ευρωεκλογές που έχουν πάρει δημοψηφισματικό χαρακτήρα αφού από την έκβασή τους εξαρτάται η συνέχιση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Δεν πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να καταγράψουμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αναφερθούμε στην επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική και την Αθήνα. Στην πιο μεγάλη περιφέρεια και τον πιο μεγάλο δήμο της χώρας, όπου εκ των πραγμάτων η ψήφος είναι πιο πολιτική, η Ρένα Δούρου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ειδικά η επίδοση του Γαβριήλ συνιστά τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών. Στον επόμενο γύρο οι δυο τους θα δώσουν τη μάχη για τη  μεγάλη ανατροπή.

Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία ότι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περνάνε στον δεύτερο γύρο σε 12 δήμους της Β Αθήνας: Ο νεολαίος Άρης Βασιλόπουλος στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, ο Κατωπόδης στον Βύρωνα, ο Κοκοτίνης στην Ηλιούπολη, ο Κοντόσταυλος στην Καισαριανή, ο Σταθόπουλος στην Αγ. Παρασκευή, ο νυν δήμαρχος Γκότσης στη Νέα Ιωνία, ο Ρούσσος (με την υποστήριξη όλης της Αριστεράς πλην ΚΚΕ) στο Χαλάνδρι, η Καφατσάκη στου Ζωγράφου, ο Μπίρμπας στο Αιγάλεω, ο νυν δήμαρχος Κορτζίδης στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, ο Κομματάς στους Αγ. Ανάργυρους - Καματερό, ο Κρεμμύδας στο Μοσχάτο-Ταύρο. Στη Β Αθήνας φαίνεται ότι η Αριστερά κάνει τη μεγάλη αυτοδιοικητική επιστροφή της.

Η γενική εικόνα από τις περιφέρειες δείχνουν την αντοχή τοπικών εξουσιών και πελατειακών δικτύων. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί κλείσει τα μάτια στο ότι η αντιμνημονιακή διάθεση εκφράστηκε πλατιά. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι ακόμα και καραμπινάτοι νεοδημοκράτες και πασόκοι  αναγκάστηκαν να ενδυθούν το μανδύα του ανεξάρτητου και αντιμνημονιακού για να μπορέσουν να επιβιώσουν εκλογικά.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην νίκη του Γιάννη Μίχου, μέλους του κινήματος κατά των εξορύξεων χρυσού στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, καθώς και στο συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, όπου το 98% ψήφισε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Τα ποσοστά του ναζιστικού μορφώματος αποδεικνύουν ότι η φασιστική απειλή δεν έχει εκλείψει κι επομένως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Η αντιφασιστική δράση πρέπει να συνεχιστεί αποφασιστικά.

Σε ένα διαφορετικό επίπεδο, προκαλούν ανησυχία τα αποτελέσματα σε Πειραιά και Βόλου, όπου οι ελληνικές εκδοχές του μπερλουσκονισμού περνάνε στον δεύτερο γύρο. Ειδικά στον Πειραιά φαίνεται ότι συνέβησαν πρωτοφανή περιστατικά παραβίασης της εκλογικής νομοθεσίας από το συνδυασμό Μώραλη.

Όπως ήδη είπαμε, τα ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν στις 25 Μάη. Εναπόκειται στον καθένα και την καθεμιά μια από μας το αν η κάλπη θα καταδικάσει το Μνημόνιο και τη κυβέρνηση. Σε μας εναπόκειται το αν θα κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα για να σταματήσει η καταστροφή της κοινωνίας. Η Αθήνα και η Αττική έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)