to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 01.11.2018

Κοινωνία

Έρευνα σε βάθος για τον θάνατο Κατσίφα με τη συνδρομή των ελληνικών αρχών ζητεί η Αθήνα

Έρευνες άρχισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κώστα Κατσίφα, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε την Τρίτη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Παράλληλα, εγκρίθηκε το αίτημα της οικογένειας για εξέταση από Έλληνα ιατροδικαστή, ενώ επικοινωνία για το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι για την υπόθεση με τον θάνατο του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία, είχε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε από τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». 

Σε συνέχεια του διαβήματος διαμαρτυρίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρεσβευτή της Αλβανίας στην Ελλάδα προχθές το βράδυ, χθες η χώρα μέσω της Ελληνίδας πρέσβη Ελένης Σουράνη επέδωσε ρηματική διακοίνωση στο αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με τα αιτήματα: Να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση για να διαπιστωθεί αν εξαντλήθηκαν τα όρια προκειμένου να αποφευχθεί ο θάνατος, να προστατευτούν τα δικαιώματα της ομογένειας και να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Αίτημα για να παραλάβουν τη σωρό του Κ. Κατσίφα έχουν υποβάλει οι συγγενείς του 

Εν τω μεταξύ, για τις νομικές ενέργειες που έχει ήδη κάνει αλλά και για όσες προτίθεται να προχωρήσει ενημέρωσε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλη Ιωαννίδη ο δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα Ευθύμης Ναυρίδης.

Ο συνήγορος, μεταξύ άλλων, είπε στον εισαγγελέα ότι οι εντολείς του έχουν υποβάλει στην Εισαγγελία Τιράνων αίτημα ώστε να παραλάβουν τη σωρό του 35χρονου και να προχωρήσουν στην κηδεία και ταφή του, προσφυγή ωστόσο που μέχρι στιγμής δεν έχει εξεταστεί.Ο κ. Ναυρίδης δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον κ.Ιωαννιδη ότι η οικογένεια που εκπροσωπεί ζητά την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος αλλά και σαφή και πλήρη ενημέρωση. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος «Ό,τι επαφές γίνονται με την Αλβανία, είναι με την Εισαγγελία Τιράνων και συγκεκριμένα με την Εισαγγελία βαρέων εγκλημάτων, με την οποία συνεργαζόμαστε. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι Έλληνας υπήκοος, ασφαλώς έχουν και οι ελληνικές αρχές αρμοδιότητα για αυτό έχει επιληφθεί και η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας».

Έρευνες άρχισε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, υπόθεση θα ερευνηθεί στην Αθήνα, όπου διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, δικογραφία που σχηματίστηκε για τον θάνατο του Κατσίφα στην Αλβανία, με καταθέσεις συγγενών του οι οποίες επέχουν θέση μηνυτήριας αναφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελία Ιωαννίνων πήγε η αδελφή του θύματος, όπου προσκόμισε την ταυτότητά του, από την οποία προκύπτει ότι ο 35χρονος είχε ελληνική υπηκοότητα. Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, η υπόθεση έρχεται στην Αθήνα λόγω αρμοδιότητας, καθώς αφορά κακούργημα που τελέστηκε στην αλλοδαπή σε βάρος Έλληνα υπηκόου.

Τι διαπίστωσε ο Έλληνας ιατροδικαστής

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τη μακροσκοπική εξέταση που πραγματοποίησε ο Έλληνας ιατροδικαστής, κ. Θ. Βουγιουκλάκης διαπίστωσε ότι οι πληγές από τις σφαίρες είχαν συρραφεί και ότι η σορός είχε πλυθεί κάτι που σημαίνει ότι είχε εξαφανιστεί και το οποιοδήποτε στοιχείο.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι οι σφαίρες που έχει δεχθεί ο Κατσίφας δεν είναι εξ' επαφής αλλά από απόσταση 25 μέτρων.  Αυτό, ανατρέπει το σενάριο που διέρρεαν κάποιες πλευρές πως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας τραυματίστηκε αρχικά και στη συνέχεια δέχθηκε χαριστική βολή από κοντινή απόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν διαπιστώθηκε κανένα τραύμα στα πόδια από τη μακροσκοπική εξέταση, κάτι που ίσως αποδείκνυε πως οι Αλβανοί αστυνομικοί θα είχαν κάνει προσπάθεια να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)