Οι τοπικές εκλογές γίνονται υπό την καταθλιπτική εφαρμογή της λιτότητας. Το Μνημόνιο διαλύει την τοπικότητα των προβλημάτων, υπονομεύει τη δημοκρατική συμμετοχή και μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση. Οι δήμοι και οι κοινότητες υποβαθμίζονται σε πεδία άγριας λεηλασίας του δημοσίου συμφέροντος. Με την επιχειρούμενη εκποίηση της δημόσιας γης και την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, ακόμη και του νερού, με τη διάλυση των κοινωνικών δομών, με την εισβολή των μεγάλων συμφερόντων που στήνουν χρυσοφόρες μπίζνες αδιαφορώντας για το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης επιβιώνουν πελατειακά δίκτυα αυθαιρεσίας και διαφθοράς, τα οποία επί χρόνια λειτουργούν ως στυλοβάτες του καταρρέοντος δικομματικού συστήματος. Τώρα μεταμφιέζονται οι υποψήφιοί τους σε "ανεξάρτητους", καθιστάμενοι ακόμη πιο υποτακτικοί στη διαπλοκή.

Τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς στελεχώνονται από νέες, άφθαρτες και ικανές υποψηφιότητες, που έχουν αναδειχθεί από τη συλλογική δράση και τα κινήματα. Είναι η νέα γενιά της δημοκρατικής - αριστερής παράταξης, που με ευρείες και ισότιμες κοινωνικές - πολιτικές συμμαχίες διεκδικεί να αναλάβει την πορεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Οι πολίτες καλούνται να στείλουν σαφές και αδιαφιλονίκητο μήνυμα καταδίκης του φαύλου κατεστημένου σε όλα τα επίπεδα. Ώστε να γίνει μια νέα αρχή στην Αυτοδιοίκηση και ταυτοχρόνως το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής να δράσει πολλαπλασιαστικά τη δεύτερη Κυριακή. Να σταλεί μήνυμα δημοκρατικής ανατροπής και αξίωσης για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό debate αποκάλυψε δύο ριζικά αντίθετες στρατηγικές για την ευρωπαϊκή πορεία. Ο Γιούνκερ και ο Σουλτς εκπροσωπούν το γερασμένο, αμαρτωλό πολιτικό παρελθόν, την τραπεζοκρατία, το απεχθές πρόσωπο της Ευρώπης. Ο Φερχόφστατ, με τον συνεπή, στην ακρότητά του, φιλελευθερισμό, εκπροσωπεί τις αγορές και επιλεκτικά τα ατομικά δικαιώματα. Η εκπρόσωπος των Πρασίνων, μέσα στη συμπαθητική παρουσία της, έδειχνε να μην έχει αντιληφθεί τις επιπτώσεις της κρίσης, απομακρυνόμενη μάλιστα και από τις αρχές της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών κρίσεων. Αντιμέτωπος σ' αυτή την κυρίαρχη (έστω με παραλλαγές και αποχρώσεις) απολογητική της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης υπήρξε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη δυναμική και ηγεμονική επιστροφή της Αριστεράς στο ευρωπαϊκό προσκήνιο.

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών κρίνεται ψήφο - ψήφο σε κάθε δήμο και σε κάθε Περιφέρεια. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για να αντιμετωπιστούν το μνημονιακό κατεστημένο, αλλά και ο ακροδεξιός λαϊκισμός, που ψαρεύει στα θολά νερά της λαϊκής απελπισίας. Μοναδικό αντίβαρο η Αριστερά, που ενώνει σε ένα πρόγραμμα δημοκρατικής ανατροπής, η οποία είναι προϋπόθεση για να υπάρξει μια νέα σταθερότητα, βασισμένη όχι σε εκβιασμούς και περιθωριοποίηση του λαού, αλλά στη λαϊκή νομιμοποίηση. Ψήφος αντιμνημονιακή - δημοκρατική, για να αλλάξουμε τη ζωή μας, την πολιτική και την κοινωνία.