to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 12.02.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

«Να γιατί έγιναν οι εκτελέσεις…»

Οι δυο δίκες του 1951 - 52, η όλη υπόθεση που είχε ως τραγικό επίλογο την εκτέλεση των Μπελογιάννη, Μπάτση, Αργυριάδη και Καλούμενου στις 30 Μαρτίου του ' 52, «ζωντάνεψαν» στον «105,5 στο Κόκκινο», το πρωί της Κυριακής (12/2). Καλεσμένος του Διονύση Ελευθεράτου ήταν ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο που ολοκλήρωσε την έρευνα για τα πρακτικά των δυο δικών και επιμελήθηκε την πρόσφατη έκδοση του σχετικού βιβλίου («Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα»).


Η συζήτηση έγινε επ’ αφορμή της επικείμενης επετείου (15/2) της έναρξης της δεύτερης δίκης. Στο προαναφερθέν βιβλίο (εκδόσεις «Τόπος») δημοσιεύονται για πρώτη φορά τα πλήρη πρακτικά των δύο δικών και ταυτόχρονα καταγράφονται οι πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις, οι οποίες οδήγησαν την κυβέρνηση Πλαστήρα στην απόφαση να τουφεκιστούν, τελικά, οι τέσσερις κομμουνιστές, παρά τη διεθνή καμπάνια για την αποτροπή των εκτελέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα διλήμματα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση Πλαστήρα, αλλά και στη σκλήρυνση της στάσης του αμερικανικού παράγοντα, έπειτα από την επικράτηση των κομμουνιστών στην Κίνα και το ξέσπασμα του πολέμου της Κορέας. Εξιστόρησε επίσης την πτυχή της υπόθεσης που αφορά τον Βαβούδη,  ο οποίος αυτοκτόνησε για να αποφύγει τη σύλληψη, αφού νωρίτερα κατέστρεψε σημαντικά έγγραφα και τον ασύρματο.

Ο Σ. Σακελλαρόπουλος απάντησε, επίσης, σε ερωτήσεις ακροατών για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, καθώς και για το τι επέφεραν  οι εκτελέσεις εκείνες στο δημόσιο βίο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Τόνισε δε ο καθηγητής στο Πάντειο  ότι αυτή η έρευνα οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στον πατέρα του, ο οποίος αφιέρωσε χρόνια στην ανεύρεση και συγκέντρωση του σχετικού, πολύτιμου υλικού. 

 

 

Ακούστε το ηχητικό στο Κόκκινο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)