to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:13 | 05.12.2013

πηγή: koutipandoras.gr

Διεθνή

Nα φιμώσουν τον Guardian ήθελαν ΗΠΑ και Βρετανία

«Ήταν μια επιχείρηση ταπεινωτικής πίεσης»


Την επιχείρηση φίμωσης της έγκριτης εφημερίδας Guardian από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας για την υπόθεση Σνόουντεν κατήγγειλε στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο διευθυντής της εφημερίδας Άλαν Ράσμπριτζερ.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, ο ίδιος βρέθηκε "υπό καθεστώς μεγάλης και ταπεινωτικής πίεσης" προκειμένου η εφημερίδα να μην δημοσιεύσει τις αποκαλύψεις Σνόοντεν.

Όπως δήλωσε, "μόλις έπεσαν στην κατοχή της εφημερίδας τα απόρρητα έγγραφα, ξεκίνησε ένα οχληρό «γαϊτανάκι» επισκέψεων από αξιωματούχους που ήθελαν όχι μόνο να τον λογοκρίνουν και να αποτρέψουν τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, αλλά και να τα αποσπάσουν από την εφημερίδα για να τα καταστρέψουν.

«Ο ίδιος συναντήθηκα πάνω από 100 φορές με μέλη κυβερνητικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφοριών, τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ηταν μια επιχείρηση ταπεινωτικής πίεσης» κατέθεσε.

Κατήγγειλε ακόμη την κατάσχεση αρχείων απο ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εφημερίδας (διαβεβαίωσε όμως οτι "όλα τα αρχεία ειναι ασφαλή" , σωρεία τηλεφωνημάτων κυρίως απο βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος άλλα και απειλές για πιθανή σύλληψη του ίδιου και των δημοσιογράφων που υπέγραφαν τα επίμαχα ρεπορτάζ.

Πάντως, στη διάρκεια της ακρόασης ο διευθυντής ρωτήθηκε από ένα μέλος της επιτροπής κατά πόσο «αγαπάει την πατρίδα του» για να απαντήσει:

«Ασφαλώς και την αγαπάω. Είμαστε πατριώτες, αλλά εξίσου με την πατρίδα μας υποστηρίζουμε τη φύση και τη λειτουργία της δημοκρατίας, τη φύση και τη λειτουργία του ελεύθερου Τύπου".

Ο Ράσμπριτζερ κατέθεσε επίσης στην κοινοβουλευτική επιτροπή πως μέχρι στιγμής έχει δημοσιευτεί μόλις το 1% από τα 58.000 απόρρητα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουντεν. Οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, είπε, ακολουθώντας τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

tags: The Guardian, NSA

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)