to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 06.01.2016

Κοινωνία

#free5gr: «Να αποτρέψουμε την έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία» - Συνέντευξη της Γ. Κούρτοβικ στο left.gr

Ερωτήσεις-επεξεργασία βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας


Την Πρωτομαγιά του 2015, σε πανευρωπαϊκή διαδήλωση ενάντια στη Διεθνή Έκθεση «Εxpo 2015» που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο συμμετείχαν πέντε Έλληνες φοιτητές. Να σημειωθεί ότι αυτή η Διεθνής Έκθεση είναι συνδεδεμένη στην Ιταλία με σωρεία σκανδάλων και κάποιοι πρώην Ιταλοί βουλευτές βρίσκονται φυλακή για την υπόθεση αυτή. Στη διάρκεια της διαδήλωσης έγιναν κάποια επεισόδια και η Ιταλία ζητάει την έκδοση των πέντε Ελλήνων φοιτητών. Η δίκη για την  έκδοση ή μη των πέντε Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία θα διεξαχθεί στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου στο Εφετείο Αθηνών.

Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης στους διωκόμενους και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί στο Εφετείο της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.

Το left.gr, πήρε μια 18λεπτη συνέντευξη από την γνωστή δικηγόρο και ακτιβίστρια Γιάννα Κούρτοβικ για την υπόθεση αυτή. Μέχρι το 06:40 λεπτό του βίντεο η κυρία Κούρτοβικ μας περιγράφει τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι πέντε φοιτητές από ένα νόμο στης Ιταλίας που ανάγεται στην περίοδο του φασισμού. Με βάση αυτόν τον νόμο οι ποινές μπορούν να φτάσουν και τα 15 χρόνια! Μια από τις κατηγορίες είναι ότι οι κατηγορούμενοι «κλώτσησαν»(!!) δακρυγόνα που έριχνε η αστυνομία!

Από το 06:40-13:58 συζητάμε για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και κατά πόσο αυτό εφαρμόζεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Στο σημείο αυτό η κυρία Κούρτοβικ μας λέει ότι σπάνια εφαρμόζεται για ημεδαπούς από τις χώρες-μέλη ενώ είναι συνηθισμένο οι κατηγορούμενοι να μην εκδίδονται ακόμα και όταν κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα. Μας αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση του Χριστοφοράκου (σκάνδαλο Siemens) και τη μη έκδοσή του από την Γερμανία.

Από το 13:58 και μέχρι το τέλος συζητάμε για το πως η Ιταλία χρησιμοποιεί πολύ αυστηρούς νόμους για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων μετά τη μεγάλη πανευρωπαϊκή διαδήλωση της Γένοβα 20001. Μας υπενθυμίζει μάλιστα ότι τότε ακόμα και στον Αλέξη Τσίπρας είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Ιταλία…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)