to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 24.01.2023

Πολιτισμός

Να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις για τις καλλιτεχνικές σπουδές καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Με γνώμονα το καλό των σπουδαστών και τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα όλων των καλλιτεχνών, επισημαίνουμε στην κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πως η μόνη διέξοδος από το χάος που έχει προκαλέσει είναι η απόσυρση από το Προεδρικό Διάταγμα των διατάξεων που αφορούν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Τμήμα και ο Τομέας Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.


Στην κοινή ανακοίνωση του Τμήματος και του Τομέα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συνεχή αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους καλλιτέχνες, επισημαίνεται:

Ο κυβερνητικός τραγέλαφος που εξελίσσεται γύρω από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 συνεχίζεται και μάλιστα παράγει συνέπειες τις οποίες δεν μπορεί να αγνοεί περαιτέρω η κυβέρνηση.

Η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων και των συλλόγων σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών με τον υφυπουργό Παιδείας ήταν η τρίτη σε μια σειρά άκαρπων συναντήσεων και κυβερνητικής αδιαφορίας. Για κάποιον ακατανόητο λόγο η κυβέρνηση συνεχίζει να ισχυρίζεται ταυτοχρόνως ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν επηρεάζει σε τίποτα τα εργασιακά των καλλιτεχνών και ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο να θεραπεύσει τυχόν αρνητικές συνέπειες, ενώ με αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες και σε… επιτροπές την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών. Και όλα αυτά αρνούμενη να αποσύρει από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 τις επίμαχες διατάξεις που αφορούν στην κατάταξη των καλλιτεχνών στο προσοντολόγιο των ΟΤΑ.

Στο μεταξύ, οι ιδιωτικές σχολές προσφεύγουν από κοινού στο ΣτΕ ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, οι δημόσιες σχολές τελούν υπό κατάληψη, οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συνεχίζονται και κάθε βράδυ στα θέατρα της επικράτειας διαβάζεται η ανακοίνωση των καλλιτεχνικών σωματείων χειροκροτούμενη από τους θεατές.

Σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σύλλογος Διδασκόντων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου ανακοίνωσε την πλήρη στήριξή του στον αγώνα των σπουδαστών της και στην κατάληψη της Σχολής, αλλά και τη στήριξή τους σε όλους όσους αγωνίζονται ενάντια στο ΠΔ. Προανήγγειλε επίσης τη μαζική παραίτηση των καθηγητών της Σχολής αν δεν δοθούν σαφείς εγγυήσεις ότι οι επίμαχες διατάξεις του ΠΔ θα αποσυρθούν μέχρι τις 8/2 (ημερομηνία που θα κρίνει αν θα χαθεί ή όχι η χρονιά για τους σπουδαστές).

Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση επιμένει στην αδιέξοδη στρατηγική της. Είναι δυνατόν να πιστεύει πως θα πείσει οποιονδήποτε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για υποκίνηση των διαμαρτυριών; Δεν την αγγίζουν η αγωνία και η οργή των καλλιτεχνών, ούτε καν των διδασκόντων και των σπουδαστών της παλαιότερης και πλέον αναγνωρισμένης σχολής της χώρας;

Με γνώμονα το καλό των σπουδαστών και τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα όλων των καλλιτεχνών, επισημαίνουμε στην κυβέρνηση για μια ακόμη φορά πως η μόνη διέξοδος από το χάος που έχει προκαλέσει είναι η απόσυρση από το Προεδρικό Διάταγμα των διατάξεων που αφορούν τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα. Όσον αφορά την αναβάθμιση και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, είναι αναγκαίος ένας ευρύτερος διάλογος με τον καλλιτεχνικό κόσμο και τα σωματεία του, όχι όμως ως προεκλογική υπόσχεση/απάτη.

Τη δύσκολη αυτή εξίσωση θα κληθεί εκ των πραγμάτων να τη λύσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Και ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε προσφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς αυτό το ζήτημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)