to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Να αποκατασταθεί η ζημιά από παράνομο δρόμο στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Τσιρώνη ζητούν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους για το παράνομο "ξύρισμα" ολόκληρης πλαγιάς που διανοίχτηκε εντός του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.


Το WWF Ελλάς, ο Αρχέλων, η ΜΟm (Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας) και το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών), με επιστολή τους στις 3 Φεβρουαρίου, καλούν τον αναπληρωτή υπουργό να αναλάβει "τις επιβεβλημένες άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση παράνομων επεμβάσεων στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και ειδικότερα στην περιοχή μεταξύ Δάφνης και Γέρακα, οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση αντιληπτές από τις αρμόδιες αρχές τον Δεκέμβριο του 2015".

Η παράνομη επέμβαση για τη διάνοιξη δρόμου έγινε σε δύσβατο σημείο της Ζώνης Φ1 «Προστατευόμενο Τοπίο», ανάμεσα σε δύο περιοχές προστασίας της φύσης Π1 και Π2 των ιδιαίτερα σημαντικών παραλιών ωοτοκίας Δάφνης και Γέρακα και ήδη εμφανίζει διάβρωση και σοβαρή αλλοίωση του τοπίου, προειδοποιούν καταθέτοντας τα πειστήρια, τις σχετικές φωτογραφίες δηλαδή. Δεδομένου ότι η καταστροφή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και συνεχίστηκε και τον επόμενο μήνα, οι οργανώσεις στηλιτεύουν την απουσία αντίδρασης για διακοπή των παράνομων εργασιών.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι "η φύλαξη είναι κρίσιμης σημασίας λειτουργία κάθε εθνικού πάρκου και αναπόσπαστο στοιχείο κάθε ολοκληρωμένου συστήματος προστατευόμενων περιοχών.

Η οργανωμένη εποπτεία της εφαρμογής της σχετικής με την προστασία του περιβάλλοντος εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας αποτελεί την «καρδιά» της διατήρησης των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας μας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η συντονισμένη, επιστημονικά ορθή και πολιτικά ανεμπόδιστη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών αντιμετωπίζεται ως πάρεργο από τις πολιτικές ηγεσίες του αρμόδιου για το περιβάλλον υπουργείου, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα η αναβάθμισή του και η υποστήριξη των φορέων διαχείρισης".

Καταλήγοντας καλούν τον αναπληρωτή υπουργό να κινήσει επειγόντως τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο τερματισμό των παράνομων εργασιών στη Ζώνη Φ1 και να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς βάσει του Π.Δ. 148/2009 (ΦΕΚ Α' 190) με καταλογισμό στον υπαίτιο του κόστους αποκατάστασης.

...................................

"Ξήλωσαν" ολόκληρη πλαγιά σε προστατευόμενη περιοχή

Ρεπορτάζ: Λούλη Σταυρογιάννη - ΑΥΓΗ

 "Ξήλωσαν" ολόκληρη πλαγιά σε προστατευόμενη περιοχή

Ολόκληρη πλαγιά, από την κορυφογραμμή έως και την παραλία, σε πολλαπλώς προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, κακοποιήθηκε από παράνομη διάνοιξη δρόμου.

Οι εργασίες, σε δύο δόσεις, έγιναν στις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και την πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς, σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο τοπίο, αναδασωτέα, με τμήμα της να ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Επιπλέον, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αυστηρά προστατευμένες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta - caretta, της Δάφνης και του Γέρακα. Τo μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνεται και στα έγγραφα (14 Δεκεμβρίου και 19 Ιανουαρίου) του φορέα διαχείρισης του πάρκου, με τα οποία ζητούσε την παρέμβαση όλων των αρμοδίων (εισαγγελίας, αστυνομίας, δασαρχείου κ.λπ.).

Όπως αναφέρεται σε αυτά, από την επιτόπια αυτοψία στις 12 Ιανουαρίου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου διαπιστώθηκε η δημιουργία δρόμου πλάτους 5,5 μ. - 6 μ. και μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, ο οποίος ξεκινά από την κορυφογραμμή και καταλήγει στην παραλία. Τα πρανή που σχηματίσθηκαν από την παράνομη δραστηριότητα ξεπερνούν τα 10 μέτρα ύψος, σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί η αυτοφυής βλάστηση και αλλού έχει φυτευτεί... ντόπιο είδος, ευκάλυπτος.

Ο φορέας προειδοποιεί για την ανεπανόρθωτη αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών (γεωμορφολογία, αυτοφυής βλάστηση, υδρολογία κ.λπ.), αποτέλεσμα των εκτεταμένων παρεμβάσεων, αλλά και για τον κίνδυνο στην προστασία και τη διαχείριση της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της οδικής πρόσβασης στη θάλασσα. Τεκμηριώνει δε την ευαισθησία της περιοχής, αλλά και το μέγεθος της παρανομίας, αφού με το Προεδρικό Διάταγμα 906/Δ/1999, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η προστασία του σημαντικότερου βιότοπου της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο και ιδρύθηκε το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου, απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων, με εξαίρεση των απολύτως αναγκαίων για την προσπέλαση σε ιδιοκτησίες, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του φορέα, κάτι το οποίο εδώ δεν ζητήθηκε ποτέ. Το ίδιο Διάταγμα για την καταστραφείσα περιοχή επιτάσσει "τη διατήρηση των φυσικών χαρακτηριστικών και του τοπίου, τη διασφάλιση των προϋποθέσεων προστασίας των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στις περιοχές Α1 (Απολύτου Προστασίας Σεκάνια), Π1 παραλία Δάφνης και Π2 παραλία Γέρακα και της προστασίας της ακτής". Ακόμη, ύστερα από πυρκαγιά το 2012, η περιοχή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα και "ως εκ τούτου έχει αποκλειστεί η διάθεσή της για άλλη χρήση" και θέτει θέμα πιθανής παραβίασης της οριοθετημένης ζώνης Παραλίας.

Επείγει η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω υποβάθμιση, δηλώνει στην "Αυγή" της Κυριακής ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου δρ Κουτσούμπας. Γι' αυτό -προσθέτει- πρέπει να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες εκ μέρους των υπηρεσιών που έχουν επιληφθεί από την πρώτη καταγγελία μας σε τοπικό επίπεδο (αστυνομία, εισαγγελία, περιφέρεια κ.ά.) και κεντρικό (επιθεωρητές Περιβάλλοντος, υπουργείο Περιβάλλοντος) πέρα από την επιβολή προστίμων για την παράνομη παρέμβαση.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου ο επικεφαλής της Ζακυνθινής Αναγέννησης Αν. Κασσιμάτης στις 2 Φεβρουαρίου και παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)