to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:55 | 28.12.2012

Διεθνή

Να αποχωρήσει από την ΕΕ προτείνει στη Βρετανία ο Ζακ Ντελόρ

Να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού διαφωνεί με μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και να αναζητήσει μία άλλη μορφή συνεργασίας με τη Γηραιά Ήπειρο, προτείνει στη Βρετανία ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ.


«Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα, για τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας» εκτιμά ο Σοσιαλιστής πολιτικός σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που δέχεται τις πιέσεις των «ευρωσκεπτικιστών» του Συντηρητικού κόμματος, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι στηρίζει την ιδιότητα μέλους στην ΕΕ της Βρετανίας, αλλά ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που να περιέχει μια διαδικασία μη συμμετοχής στα βασικά προβλήματα.

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε την Πέμπτη ο Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι προειδοποίησε ότι αυτές οι απόπειρες ανάκτησης εξουσιών μπορεί να θέσουν την ΕΕ σε κίνδυνο.

«Αν οι Βρετανοί δεν ακολουθούν την τάση αυτή προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαμε εντούτοις να μείνουμε φίλοι, αλλά υπό μια άλλη μορφή» λέει ο Ζακ Ντελόρ.

Ως δυνατότητες συνεργασίας με τη Βρετανία, ο Ντελόρ επικαλείται «μια μορφή όπως αυτή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου» ή «μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών».

Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα παραμείνει ωστόσο «ένας προνομιακός εταίρος», επέμεινε ο Ντελόρ.

«Η Βρετανία είναι σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, όπως είναι επίσης άλλες χώρες» όπως η Ινδία και η Κίνα, υπογράμμισε.


Ο Ζακ Ντελόρ



Από την πλευρά του ο Χέρμαν βαν Ρομπάι είπε ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν σαν «ένας φίλος να φεύγει στην έρημο».

Η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ από το 1973, αλλά δεν έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)