to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 21.12.2020

Κοινωνία

«Να αναγνωριστεί τώρα η λοίμωξη Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια»

Κοινή ανακοίνωση από την Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση (ΕΑΕΚ) και την ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ


«Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη γενική απαγόρευση με αναστολή της κοινωνικής ζωής εξαιτίας της πανδημίας και είναι απροσδιόριστο πότε θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Οι εργαζόμενοι όμως σε διάφορους κλάδους συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών για την ικανοποίηση ζωτικών αναγκών της κοινωνίας», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση, προσθέτοντας:


Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τον COVID19 μέχρι σήμερα μόνο ως κίνδυνο για την δημόσια υγεία αλλά όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου από τον οποίο χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες ενώ παράλληλα έχει  εργαλειοποιήσει την πανδημία για την καταπάτηση ατομικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Μέσα στο lockdown οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται ώστε να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες ανάγκες του κοινωνικού συνόλου εκτίθενται στον θανατηφόρο ιό και αυτοί και τα νοικοκυριά τους. Οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα COVID19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του.

Ήδη από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ αλλά και χώρες εκτός αυτής έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του COVID19 ως επαγγελματική ασθένεια παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Στη χώρα μας μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία  για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.

Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο  συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid19 ως επαγγελματική ασθένεια.

Είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να μην γνωρίζουν ότι αν νοσήσουν από την νόσο Covid19 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους θα προστατεύονται.

Απαιτούμε την αναφορά και την καταγραφή των κρουσμάτων της νόσου που σχετίζονται με την εργασία.
Απαιτούμε την  επίσημη αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής  νόσου.
Απ
αιτούμε θεσμοθετημένο σύστημα αποζημίωσης για την κάλυψη των θυμάτων της νόσου  COVID-19 που σχετίζεται με την εργασία και τις οικογένειές τους.

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας
Φτάνει πια με την ατομική ευθύνη
Η μόνη ατομική μας ευθύνη είναι η συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες και στις συλλογικές διεκδικήσεις


ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ - ΕΑΕΚ
ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)