to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:59 | 18.11.2016

Κοινωνία

Προκλητικές επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον προσφύγων και αλληλέγυων στη Χίο - Έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Συνέχεια στα επεισόδια των τελευταίων δυο ημερών δίνει ο σοβαρός τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στο κεφάλι το μεσημέρι της Παρασκευής στη Χίο - Στο νησί βρέθηκε ο Γ. Μπαλάφας επαναλαμβάνοντας το σχέδιο για αντικατάστασης της δομής φιλοξενίας στη Σούδα «από μια πολύ καλύτερη, σε έναν χώρο έξω από την πόλη, στην περιοχή του λεγόμενου ΧΑΔΑ» και τονίζοντας ότι « πολιτεία δεν θα επιτρέψει σε στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμένο και ευγενή λαό της Χίου, να τρομοκρατούν και να προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ανθρώπων στο όνομα της άποψής τους και του μίσους που μπορεί να έχουν για οτιδήποτε διαφορετικό» - Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Προ.Πο. γίνεται έρευνα για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στον καταυλισμό της Σούδας - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις


Οικογένειες με παιδιά στα χέρια βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο μες στο κρύο, έξω από την Ιχθυόσκαλα (Πέμπτη 17/11/2016, βράδυ)

Οι τελευταίες εξελίξεις και ανακοινώσεις:

Όπως αναφέρει η Γ. Αθανασίου στο «Κόκκινο»:

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τις οποίες επικαλείται το «Κόκκινο», γίνεται έρευνα για τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στον καταυλισμό της Σούδας. Συγκεκριμένα γίνεται έρευνα για το βαθμό εμπλοκής Χρυσαυγιτών στα επεισόδια αλλά και για τις καταγγελίες περί ολιγωρίας ή ακόμα και συνεργασίας αστυνομικών και Χρυσαυγιτών. Γίνεται έρευνα για να εντοπιστούν οι δράστες που πέταγαν πέτρες στους οικίσκους που διαμένουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Σούδας.  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έδινε διαφορετικό «σήμα» στα κεντρικά, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί λανθασμένη η εικόνα για το πώς ξεκίνησαν τα επεισόδια την Τετάρτη το βράδυ στον καταυλισμό της Σούδας.

Πράγματι η Αστυνομική διεύθυνση Χίου στην επικοινωνία που είχε ο 105, 5 στο Κόκκινο με τη διαπιστευμένη συντάκτρια του σταθμού για τα επεισόδια της Τετάρτης, έδινε την πληροφορία «ότι ομάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε βιτρίνα σε κατάστημα με βεγγαλικά, έκλεψε μεγάλο αριθμό βεγγαλικών και τα εκτόξευσε στα σπίτια των κατοίκων και στον καταυλισμό της Σούδας», χωρίς να αναφέρει για την επίθεση με πέτρες που είχε προηγηθεί στους οικίσκους των προσφύγων και μεταναστών, από άτομα που βρίσκονταν πάνω στα τείχη Κάστρου.

(η φωτογραφία από τον σοβαρό τραυματισμό πρόσφυγα από ρίψη πέτρας την Παρασκευή)

Το ρεπορτάζ για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών:

Συνεχίζει τη δράση της η ακροδεξιά συμμορία στη Χίο, αυτή τη φορά χτυπώντας αλληλέγγυους πολίτες. Το βράδυ της Πέμπτης οι ακροδεξιοί ξεκίνησαν επιθέσεις, ρίχνοντας εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τις σκηνές των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας (κάηκαν τουλάχιστον δύο), με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να αναγκαστούν να βγουν από τον καταυλισμό και να βρουν προσωρινό καταφύγιο έξω από το κοντινό κτίριο της Ιχθυόσκαλας, με τα παιδιά τους τυλιγμένα σε κουβέρτες προσπαθώντας να τα προφυλάξουν από το κρύο.

Στο χώρο βρέθηκαν αλληλέγγυοι προσπαθώντας να παρέχουν βοήθεια, ενώ η είσοδος προς τον καταυλισμό ήταν αποκλεισμένη μεν από την αστυνομία, αφήνοντας όμως όλο τον παρακείμενο δρόμο ελεύθερο για τη δράση ακροδεξιών που ανά μπουλούκια πέταγαν σποραδικά πέτρες ή άλλα αντικείμενα από ψηλά προς τον καταυλισμό.

Καταυλισμός Σούδας: Σκηνή προσφύγων καμμένη από την επίθεση ακροδεξιών με φλεγόμενα αντικείμενα από ψηλά

Οταν δύο αλληλέγγυοι βγήκαν σε αυτό το δρόμο, ανέφεραν πρώτα στους αστυνομικούς (υπήρχε αστυνομικός φραγμός με δύο περιπολικά) ότι σκοπεύουν να διασχίσουν τον δρόμο για να φέρουν αυτοκίνητο και  να μεταφέρουν μερικές γυναίκες και παιδιά σε ασφαλέστερο χώρο. Ούτε 100 μέτρα παρακάτω, όμως, συνάντησαν ένα μπουλούκι 30-40 ακροδεξιών που άρχισαν να τους βρίζουν χυδαία, παρουσία μάλιστα τουλάχιστον ενός ένστολου αστυνομικού.

Αμέσως μετά, οι περισσότεροι εξ αυτών επιτέθηκαν στους δύο αλληλέγγυους, τους έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τους κλωτσούν, μέχρι να εμφανιστούν αστυνομικοί με πολιτικά που απομάκρυναν τα θύματα από τον όχλο. Οι ακροδεξιοί απομακρύνθηκαν όταν έφτασε διμοιρία των ΜΑΤ, οπότε οι τραμπούκοι απλώς μετακινήθηκαν λίγο παραπέρα. Ουδεμία σύλληψη ή προσαγωγή δεν έγινε από την αστυνομία.

Οι δύο αλληλέγγυοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν τα χτυπήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σήμερα αναμένεται η κατάθεση μήνυσης. Αργότερα στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο και πρόσφυγας χτυπημένος από ακροδεξιούς.

Καμμένη σκηνή προσφύγων - διακρίνονται τα κουκλάκια που έκαναν τα παιδιά να νιώθουν λίγο πιο «σπίτι» τον καταυλισμό (πηγή: @Theurgia_Goetia)

Πίσω στη Σούδα, και αρκετή ώρα αργότερα από το συμβάν, η αστυνομία καθυστερημένα προσπάθησε να ελέγξει κάποια από τα στενά που «κατοπτεύουν» τον καταυλισμό, ενώ το λιμενικό ζήτησε από τους πρόσφυγες που είχαν βρει προσωρινό καταφύγιο μπροστά από το κτίριο της ιχθυόσκαλας να μεταφερθούν παραπέρα «για να μην εμποδίζουν τη λειτουργία της» (πηγή: Απλωταριά).

Όσα έζησε το βράδυ της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου στη Χίο περιγράφει η αλληλέγγυα Τζένη Καλιπόζη που δέχθηκε την επίθεση ακροδεξιών οι οποίοι αρχικά επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά των σκηνών στις οποίες διαμένουν μετανάστες στον καταυλισμό της Σούδας. «Την ώρα που μας χτυπούσανε εμφανίστηκαν κάποιοι αστυνομικοί οι οποίοι μας προστάτεψαν κατά κάποιο τρόπο, μας τράβηξαν, ωστόσο συλλήψεις ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να βρεθούν οι ένοχοι δεν έχει γίνει ακόμα», δηλώνει. Τέλος αναφέρει πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία για μήνυση κατά αγνώστων και προσθέτει πως «αυτά τα πρόσωπα είναι γνωστά και έχουν επαλειμμένα δημιουργήσει φασαρίες θα έπρεπε να έχουν συλλήψεις επί τόπου εκείνη την ώρα».

Είχε προηγηθεί επίθεση με μολότοφ το βράδυ της Πέμπτης

Δύο σκηνές στον καταυλισμό της Σούδας έπαθαν ζημιές, όταν άγνωστοι πέταξαν από τα τείχη του κάστρου (που «κατοπτεύει» τον καταυλισμό της Σούδας) κάποιο  φλεγόμενο αντικείμενο, Το περιστατικό συνέβη περί τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 17 Νοεμβρίου 2016, προκαλώντας νέο κύκλο έντασης στην περιοχή. Η φωτιά στις σκηνές έσβησε με την άμεση επέμβαση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, ενώ στον χώρο βρίσκονται δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το βίντεο αναρτήθηκε στον προσωπικό λογαριασμό της Gabrielle Tan στο Facebook:

 Νωρίτερα, περίπου στις 8 το βράδυ χθες Πέμπτη, έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.

   Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.

   Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας.

* * *

Να αδειάσει άμεσα ο προσφυγικός καταυλισμός αξιώνει ο δήμαρχος της Χίου - Σοβαρή καταγγελία ΚΚΕ: Ακροδεξιοί πετούσαν πέτρες εναντίον των προσφύγων

Την ανάγκη «σήμερα κιόλας να αδειάσει ο καταυλισμός στη Σούδα της Χίου» επεσήμανε με δηλώσεις του ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς.

«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε, έχει γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς. 

Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του "πού να τους πάω", του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος.

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από «φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις».

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι πριν από τις συμπλοκές των μεταναστών, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, «προηγήθηκε επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων». Το ΚΚΕ, ζητά «άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα», καθώς και «άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)