to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 10.11.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Τραγικά πρόσωπα οι συγγενείς θυμάτων, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις αξίες του Διαφωτισμού

Η ιδεολογία του Κουφοντίνα δεν είναι αποδεκτή, αλλά δεν θα δίκαζα τις ιδέες του, για τις πράξεις του έχει «φάει» ισόβια, άδεια πήρε μετά από 15 χρόνια λόγω της συμπεριφοράς του μέσα στη φυλακή, κατά εφαρμογή του νόμου που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα στους κρατούμενους, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.


Το άλλο άκρο είναι η γενικευμένη αυτοδικία, αυτό που ζήσαμε χτες στην Ευελπίδων ... Είναι τραγικά πρόσωπα οι συγγενείς ενός θύματος, αλλά δεν μπορούμε να καταφύγουμε σε τέτοιες πρακτικές, τόνισε ο ίδιος.

«Ασφαλώς είναι ένα συμβάν που ερεθίζει την κοινή γνώμη ... η κοινή γνώμη ερεθίζεται και ανάλογα με το πλαίσιο που το τοποθετείς, τα ερωτήματα που θέτεις, τη χρήση του συμβάντος ... έγινε κατάχρηση κατά τη γνώμη μου, άλλαξε το πεδίο της δημόσιας συζήτησης», είπε ο κ. Ξυδάκης, καθώς ενώ «όλη η Ευρώπη και η Δύση συζητάει για τα Paradise Papers ... συζητείται αν θα πάρει κάποιος 48ωρη άδεια».

«Αν δεν μας αρέσει, ας αλλάξουμε τους νόμους. Αλλά εφόσον υπάρχουν θα πρέπει να τους τηρούμε ... Δεν μπορούμε να καταφύγουμε σε επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, είναι ανεπίτρεπτο να δικάζονται ιδέες, ακόμη και οι ειδεχθείς. Δεν δικάζονται ούτε οι προθέσεις ούτε οι ιδέες, δικάζονται πράξεις», όπως τόνισε. 

Σημείωσε μάλιστα ότι «ακόμη και η Χρυσή Αυγή, που είναι ειδεχθής ιδεολογία και εγκληματική, ιστορικά εκφρασμένη, δικάζεται για εγκληματικές πράξεις, το πώς εφαρμόζονται αυτές οι ιδέες».

Δεν είναι αποδεκτή η ιδεολογία του, αλλά δικάζονται οι πράξεις του

«Η ιδεολογία του Κουφοντίνα δεν είναι αποδεκτή, δεν με αφορά, παρά μόνο ως αντικείμενο μελέτης, αλλά δεν θα δίκαζα τις ιδέες του, θα δίκαζα τις πράξεις του. Για τις πράξεις του καταδικάστηκε, έχει "φάει" ισόβια, τιμωρήθηκε με την βαρύτερη των ποινών. Το συμβούλιο των φυλακών, που του έδωσε αυτή την άδεια μετά από 15 χρόνια στη φυλακή, το έκανε όχι επιδοκιμάζοντας κάποια πράξη ή ιδεολογία, αλλά επιδοκιμάζοντας την συμπεριφορά του μέσα στη φυλακή και εφαρμόζοντας το νόμο, που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους κρατούμενους», συνέχισε ο κ. Ξυδάκης.

Θύμισε επίσης ότι «το κράτος Δικαίου έχει οικοδομηθεί επί αιώνες στις δυτικές δημοκρατίες ... γίνονται προσαρμογές, από το νομοθετικό σώμα, τη Βουλή, την Εθνοσυνέλευση ... Το άλλο άκρο είναι η γενικευμένη αυτοδικία, αυτό που ζήσαμε υπό κλίμακα χτες στην Ευελπίδων με τον κατηγορούμενο για ειδεχθές έγκλημα. Ούρλιαζαν "δώστε αίμα στα κανάλια". Αυτοδικία για θέαμα; Είναι τραγικά πρόσωπα οι γονείς, οι οικείοι, οι συγγενείς ενός θύματος, αλλά δεν μπορούμε να καταφύγουμε σε πρακτικές που έρχονται πριν την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και την εμφάνιση των αξιών του Διαφωτισμού στις κοινωνίες μας, την αυτοδικία και τα λυντσαρίσματα».

«Υπάρχουν σκληρές πολιτικές σκοπιμότητες για αλλαγή της ατζέντας, εκμεταλλεύσεις κομματικές. Πρέπει με μεγάλη προσοχή, αξιωματούχοι και υπεύθυνοι αλλά κυρίως οι πολίτες να εξετάζουν αυτά τα θέματα και να τοποθετούνται με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)