to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:50 | 11.10.2018

Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Τις μεγάλες ιστορικές αποφάσεις τις παίρνεις με μεγάλη περίσκεψη

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «247» και τους δημοσιογράφους Α. Σπανού και Β. Σκουρή μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης για τις δηλώσεις Π. Καμμένου στις ΗΠΑ. Ρωτήθηκε: «Κάνει ζημιά στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος»;


Απάντησε: 

Αυτή τη στιγμή κάνει. Όχι μόνο στη κυβέρνηση αλλά σε μία εθνική προσπάθεια να εδραιωθεί η χώρα γεωπολιτικά σε μια περιοχή εξαιρετικά ταραγμένη, με γείτονες από νευρικούς και ανήσυχους έως απειλητικούς. Κάνει ζημία στην επιχείρηση διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας, μετά την κατασυκοφάντηση που υπέστη στην αρχή της κρίσης. Κυρίως στη μεγάλη εθνική προσπάθεια η οποία υπερβαίνει κόμματα και ηγεσίες, να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της, με διοίκηση υγιή, δημοκρατική και λειτουργική, να φτιάξουμε ένα παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ.

Κάποιες ενέργειες, όταν γίνονται από θεσμικά πρόσωπα με τρόπο όμως που τελικώς δεν είναι θεσμικός, δυσκολεύουν τον οποιοσδήποτε συνομιλητή να σε πάρει σοβαρά. Είτε είσαι στις ΗΠΑ είτε στη Γερμανία είτε στη Ρωσία. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον, με τις βραχείες πολιτικές επιδιώξεις σου στο εσωτερικό της χώρας, τότε ναι, υπάρχει πρόβλημα.

Τα θέματα αυτά ξεπερνούν τον χρονικό ορίζοντα της θητείας αιρετών: Οι σχεδιασμοί για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα αφορούν πενταετίες, δεκαετίες και εικοσαετίες. Είναι μεγάλες ιστορικές αποφάσεις τις οποίες τις παίρνεις με μεγάλη περίσκεψη και λαμβάνοντας υπόψη σου πολλούς περιορισμούς. Στόχος σου είναι να διασφαλίσεις τη χώρα σου σε βάθος χρόνου.

Η κοινοβουλευτική περίοδος εκπνέει και θα πάμε σε εκλογές. Σε ορισμένους πολιτικούς υπάρχει πίεση που είναι απολύτως φυσιολογική και θεμιτή. Αυτό όμως που φτάνει στα όρια έλλειψης θεσμικής τάξης και κομψότητας. Καθίσταται σχεδόν άτοπο θεσμικά να παρεμβαίνεις με τον τρόπο που παρενέβη ο Πάνος Καμμένος. Τα θέματα αυτά είναι αποκλειστική ευθύνη εν τέλει του πρωθυπουργού ο οποίος έχει διαμηνύσει με μεγάλη απλότητα και σαφήνεια ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία που να εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. 

Φυσικά πάντα υπάρχει ένα πόκερ στην πολιτική αλλά κάποιες περιοχές δεν τις αγγίζεις. Οσάκις έγινε αυτό είχαμε δυσάρεστες καταστάσεις. Ακόμα και το Μακεδονικό έχει υποφέρει από αυτή την μικροπολιτική.

Με τους ΑΝΕΛ είμαστε τακτικοί σύμμαχοι, η συμμαχία αυτή είναι ένα εργαλείο δεδηλωμένης, αν ο ένας εκ των δύο εταίρων θεωρήσει ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε, μπορεί να το συζητήσει και να αποχωρήσει. Ο μείζων εταίρος όμως του δηλώνει ότι θα βρει τρόπο να συνεχίσει… Είναι αρκετά καθαρά όλα αυτά τις τελευταίες εβδομάδες.

.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)